Wykonanie

Orzeszki ostatni raz
jadłam jako dziecko u babci, która miała starą żeliwną patelnie do ich pieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na szczęście ostatnio udało mi się kupić podobną na targu staroci. Takie
ciasteczka zawsze pojawiały się u nas na świątecznym
stole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą
orzechową z
alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne.Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę:Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek
orzechów do pieczenia w piekarniku.Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem.Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki.Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej
mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia
ciastka nieco urosną.W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron.Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy
ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej.Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka
bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć
póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone
ciastka będą bardzo kruche.Lepiej zdejmować
ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków.Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków
orzechów to dekorować możemy szprycą.Składniki na około 60
ciasteczek: na ciasto:3 szklanki
mąki250 g
masła2
jajka1/2 szklanki
cukru1 łyżka
octu1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli na krem:150 g
orzechów włoskich200 g
masła3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru2-3 łyżki
rumu
Mąkę przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywno.
Mąkę posiekać z
masłem,
solą i
żółtkami. Dodać pianę z
białek.
Ocet wymieszać z
sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości
orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.

Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć. Ustawić na ogniu i piec około 3-4 minuty odwracając formę.

Upieczone
ciasteczka wyjąć i wystudzić. W międzyczasie przygotować krem:
orzechy zetrzeć i ugotować na
mleku, wystudzić.

Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem a następnie dodawać
orzechy. Na końcu wlać
rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć
cukrem pudrem.