ßßß Cookit - przepis na kruche orzeszki z nadzieniem

kruche orzeszki z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Przewracając do góry nogami całą kuchnię w poszukiwaniu, nie pamiętam czego, natknąłem się na niewielki, ale dosyć ciężki pakunek zawinięty w folię... Odpakowałem całość i okazało się, że paczka kryje...
...starą, sprowadzaną kilkadziesiąt lat temu z Rosji i już dawno zapomnianą patelnię do kruchych orzeszków - kolejnego smakołyku z czasów dzieciństwa.
Kiedyś mieliśmy dwie takie formy, ale jedna zaginęła w jakiś dziwny, niewyjaśniony i tajemniczy sposób. Ostała nam się jedna, malutka patelenka z kilkoma otworami na ciasto.
Jak mieliśmy jeszcze dwie formy, orzeszki pieczone były u nas na dużą skalę i szybko zajadane przez wszystkich domowników. Czas przywrócić wspomnienia i zmierzyć się z tym smakołykiem, który zawsze robiony był w domu przez mamę :)
składniki na ok. 20 ciastek:
100 g masła
1,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
nadzienie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
wykonanie:
Najlepiej dzień wcześniej ugotować mleko skondensowane. Puszkę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny. Odlać wodę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Sodę rozpuścić w occie. Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść z nich kruche ciasto.
W dłoni formować niewielkie kulki i wkładać do otworów w formie. Zamknąć patelnię i ustawić na najmniejszym palniku. Smażyć kilka minut z obu stron do złotego koloru. Uważać aby ciasto nie spaliło się.
Po usmażeniu otworzyć formę, poczekać aż trochę ostygnie i przy pomocy cienkiego noża ostrożnie wyjmować ciastka. Przed następnym użyciem dokładnie oczyścić z resztek ciasta aby kolejne nie przywierało i nie przypalało się.
Do wystudzonych połówek orzeszków, grzybków itp. kłaść po łyżeczce wcześniej ugotowanego mleka. Smarować brzegi ciastek i sklejać je w całość. Odczekać trochę aż wszystko dobrze połączy i podawać.
Smacznego! :)
orzeszki dla wiewiórki : )
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/04/kruche-orzeszki-z-nadzieniem.html