Wykonanie
Przewracając do góry nogami całą kuchnię w poszukiwaniu, nie pamiętam czego, natknąłem się na niewielki, ale dosyć ciężki pakunek zawinięty w folię... Odpakowałem całość i okazało się, że paczka kryje...
...starą, sprowadzaną kilkadziesiąt lat temu z Rosji i już dawno zapomnianą patelnię do kruchych orzeszków - kolejnego smakołyku z czasów dzieciństwa.Kiedyś mieliśmy dwie takie formy, ale jedna zaginęła w jakiś
dziwny, niewyjaśniony i tajemniczy sposób. Ostała nam się jedna, malutka patelenka z kilkoma otworami na ciasto.Jak mieliśmy jeszcze dwie formy, orzeszki pieczone były u nas na dużą skalę i szybko zajadane przez wszystkich domowników. Czas przywrócić wspomnienia i zmierzyć się z tym smakołykiem, który zawsze robiony był w domu przez mamę :)składniki na ok. 20
ciastek:100 g
masła1,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru1
jajko1/4 łyżeczki
sody1 łyżeczka
octunadzienie:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonegowykonanie:Najlepiej dzień wcześniej ugotować
mleko skondensowane. Puszkę umieścić w garnku, zalać
wodą i gotować przez 2 godziny. Odlać
wodę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Sodę rozpuścić w occie. Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść z nich kruche ciasto.W dłoni formować niewielkie kulki i wkładać do otworów w formie. Zamknąć patelnię i ustawić na najmniejszym palniku. Smażyć kilka minut z obu stron do złotego koloru. Uważać aby ciasto nie spaliło się.Po usmażeniu otworzyć formę, poczekać aż trochę ostygnie i przy pomocy cienkiego noża ostrożnie wyjmować
ciastka. Przed następnym użyciem dokładnie oczyścić z resztek ciasta aby kolejne nie przywierało i nie przypalało się.Do wystudzonych połówek orzeszków,
grzybków itp. kłaść po łyżeczce wcześniej ugotowanego
mleka. Smarować brzegi
ciastek i sklejać je w całość. Odczekać trochę aż wszystko dobrze połączy i podawać.Smacznego! :)
orzeszki dla wiewiórki : )