Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Andrzej Polan

Fot: M&K DUKLAS / DUKLAS.PLCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Szparagi :1 pęczek
zielonych szparagówsólcukier i
pieprz do smaku4
jajka200 g
startego sera bursztyn2 łyżki
bułki tartejdobrej jakości
olej rzepakowy lub
masło klarowane do głębokiego smażeniaAioli
cytrynowe:2
białka1 łyżeczka
musztardy francuskiejsok z 2
cytrynskórka otarta z 1
cytrynyok. 250 ml
oleju rzepakowegosólpieprz i
cukier do smaku
Jajko w koszulce:
sól do smaku3 łyżki
octu4
jajkaSzparagi w
serze bursztyn,
jajko w koszulce i aioli
cytrynowe - sposób przygotowania: Od
szparagów odłamujemy twarde części. Wrzucamy
szparagi na wrzątek z odrobiną
soli i
cukru (w proporcji 1:1). Gotujemy 2-3 minuty, cedzimy i hartujemy w wodzie z
lodem. Osuszamy, obtaczamy w roztrzepanych jajkach, następnie w bursztynie wymieszanym z
bułką tartą. Smażymy w
oleju lub w
maśle na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy aioli.
Białka miksujemy z
musztardą,
sokiem i
skórką z cytryny. Powoli, cienką strużką wlewamy
olej rzepakowy - do momentu, aż uzyskamy sos o delikatnej kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru. Przygotowujemy
jajka. Zagotowujemy
wodę, dodajemy
sól i
ocet. Do miseczki wbijamy jedno
jajko.
Wodę mieszamy, tworząc wir i wlewamy
jajko w sam jego środek. Gotujemy do momentu, aż
białko się zetnie,
żółtko powinno pozostać płynne. Wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Podobnie gotujemy kolejne
jajka.
Szparagi podajemy z
jajkami w koszulce i łyżką puszystego aioli. Przed podaniem nakłuwamy
żółtko, aby delikatnie rozlało się na talerzu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu