ßßß Cookit - przepis na Szparagi w serze bursztyn, jajko w koszulce i aioli cytrynowe

Szparagi w serze bursztyn, jajko w koszulce i aioli cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Andrzej Polan
Fot: M&K DUKLAS / DUKLAS.PL
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Szparagi :
1 pęczek zielonych szparagów
sól
cukier i pieprz do smaku
4 jajka
200 g startego sera bursztyn
2 łyżki bułki tartej
dobrej jakości olej rzepakowy lub masło klarowane do głębokiego smażenia
Aioli cytrynowe:
2 białka
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sok z 2 cytryn
skórka otarta z 1 cytryny
ok. 250 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz i cukier do smaku
Jajko w koszulce:
sól do smaku
3 łyżki octu
4 jajka
Szparagi w serze bursztyn, jajko w koszulce i aioli cytrynowe - sposób przygotowania: Od szparagów odłamujemy twarde części. Wrzucamy szparagi na wrzątek z odrobiną soli i cukru (w proporcji 1:1). Gotujemy 2-3 minuty, cedzimy i hartujemy w wodzie z lodem. Osuszamy, obtaczamy w roztrzepanych jajkach, następnie w bursztynie wymieszanym z bułką tartą. Smażymy w oleju lub w maśle na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy aioli. Białka miksujemy z musztardą, sokiem i skórką z cytryny. Powoli, cienką strużką wlewamy olej rzepakowy - do momentu, aż uzyskamy sos o delikatnej kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowujemy jajka. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól i ocet. Do miseczki wbijamy jedno jajko. Wodę mieszamy, tworząc wir i wlewamy jajko w sam jego środek. Gotujemy do momentu, aż białko się zetnie, żółtko powinno pozostać płynne. Wykładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Podobnie gotujemy kolejne jajka. Szparagi podajemy z jajkami w koszulce i łyżką puszystego aioli. Przed podaniem nakłuwamy żółtko, aby delikatnie rozlało się na talerzu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603451/szparagi w serze bursztyn jajko w koszulce i aioli/p