Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Jerzy Nogal

Fot: Jacek MarczewskiCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
musztarda kremska
ser bursztynszynka parmeńskajajkaTosty z
chleba flisackiego na zakwasie - sposób przygotowania: Kromki
chleba smarujemy
masłem, grillujemy z jednej strony, odwracamy. Przypieczoną stronę jeszcze raz smarujemy
masłem,
potem musztardą kremską, kładziemy plastry
sera bursztyn i
szynki parmeńskiej lub innej długodojrzewającej. Przykrywamy świeżymi kromkami i grillujemy, aż
chleb się zrumieni, a
ser rozpuści. Smażymy
jajka sadzone. Posypujemy kanapki ulubionymi
ziołami, przykrywamy
jajkiem sadzonym. Oczywiście jeśli nie macie
chleba flisackiego pod ręką, nie przejmujcie się - może być zwykły
razowy. Zamiast
szynki możecie użyć
anchois lub wędzonych sardynek z puszki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu