Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ewa Olejniczak

www.piotrdebski.comCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
szparagi zielone 800gVinegrette:150 ml
oliwy50 ml
ocet +winny">octu
winnego3 łyżki
musztardy francuskiej3 łyżki posiekanej drobno
natki pietruszki1 ząbek
czosnku posiekany
pieprz świeżo mielony
Jajka poszetowe:4
jajkaocetwodaszynka dojrzewająca 4 duże plastry
Zielone szparagi,
jajo poszetowe,
szynka dojrzewająca - sposób przygotowania:
Szparagi, jeżeli są
młode nie obieramy, przycinamy tylko zdrewniałe końce. Gotujemy we wrzącej wodzie najlepiej na stająco około 5 minut. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie (
woda z dodatkiem kostek
lodu). Przygotowujemy wszystkie składniki sosu i energicznie mieszamy. Aby ugotować
jajka, musimy najpierw zagotować
wodę z dodatkiem
octu. Następnie do wrzącej
wody wlewamy wybite do miseczki
jajko. Wyjmujemy po 3-4 minutach.
Szparagi układamy na talerzu wraz z ciepłym
jajkiem i plastrem
dojrzewającej szynki. Wszystko polewamy sosem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu