ßßß Cookit - przepis na Zielone szparagi, jajo poszetowe, szynka dojrzewająca

Zielone szparagi, jajo poszetowe, szynka dojrzewająca

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Ewa Olejniczak
www.piotrdebski.com
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: trudne
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
szparagi zielone 800g
Vinegrette:
150 ml oliwy
50 ml ocet +winny">octu winnego
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
1 ząbek czosnku posiekany
pieprz świeżo mielony
Jajka poszetowe:
4 jajka
ocet
woda
szynka dojrzewająca 4 duże plastry
Zielone szparagi, jajo poszetowe, szynka dojrzewająca - sposób przygotowania: Szparagi, jeżeli są młode nie obieramy, przycinamy tylko zdrewniałe końce. Gotujemy we wrzącej wodzie najlepiej na stająco około 5 minut. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie (woda z dodatkiem kostek lodu). Przygotowujemy wszystkie składniki sosu i energicznie mieszamy. Aby ugotować jajka, musimy najpierw zagotować wodę z dodatkiem octu. Następnie do wrzącej wody wlewamy wybite do miseczki jajko. Wyjmujemy po 3-4 minutach. Szparagi układamy na talerzu wraz z ciepłym jajkiem i plastrem dojrzewającej szynki. Wszystko polewamy sosem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603314/zielone szparagi jajo poszetowe szynka dojrzewajaca/p