Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Dymek
Fot.
Marta DymekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Spód:100 g
ciastek bezglutenowych2 łyżki
masła orzechowegoMasa:2 kostki
tofu (360 g)125 ml ugotowanej
kaszy jaglanej4 łyżki pasty tahini150-170 g
cukru pudru ;
syropu z agawy lub innej substancji słodzącej2 łyżki
mąki ziemniaczanej80 ml
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonuskórka otarta z 1
pomarańczy310 ml
mleka roślinnegoPolewa:50 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudru ;
syropu z agawy lub innej substancji słodzącej125 ml
mleka kokosowego1 łyżeczka
skórki pomarańczowejOraz:garść
sezamuTofurnik
cynamonowo-
pomarańczowy - sposób przygotowania: Robimy spód:
ciastka i
masło wkładamy do malaksera i miksujemy niezbyt drobno - powinny pozostać dość grube okruchy. Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozsypujemy na jej dnie mieszaninę
ciastek i
masła orzechowego, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki. Robimy masę: wszystkie jej składniki (poza
mlekiem) miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli, małymi porcjami, wlewamy do masy
mleko, nie przerywając miksowania. Gotowa masa musi być aksamitna i gładka, bez grudek
tofu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masę wylewamy na schłodzony spód z
ciastek i wyrównujemy powierzchnię. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto w środku jeszcze na 15 minut.
Potem delikatnie wyjmujemy tofurnik na blat i studzimy go 2-3 godziny (co najmniej). Robimy polewę: w niedużym rondelku podgrzewamy wszystkie jej składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy
czekolada się roztopi, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia. Tofurnik wyjmujemy z formy i oblewamy ostudzoną polewą. Posypujemy
sezamem i wstawiamy do lodówki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu