ßßß Cookit - przepis na Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy

Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Dymek
Fot. Marta Dymek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Spód:
100 g ciastek bezglutenowych
2 łyżki masła orzechowego
Masa:
2 kostki tofu (360 g)
125 ml ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki pasty tahini
150-170 g cukru pudru ; syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
80 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
310 ml mleka roślinnego
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru ; syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
125 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Oraz:
garść sezamu
Tofurnik cynamonowo-pomarańczowy - sposób przygotowania: Robimy spód: ciastka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy niezbyt drobno - powinny pozostać dość grube okruchy. Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozsypujemy na jej dnie mieszaninę ciastek i masła orzechowego, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki. Robimy masę: wszystkie jej składniki (poza mlekiem) miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli, małymi porcjami, wlewamy do masy mleko, nie przerywając miksowania. Gotowa masa musi być aksamitna i gładka, bez grudek tofu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masę wylewamy na schłodzony spód z ciastek i wyrównujemy powierzchnię. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy ciasto w środku jeszcze na 15 minut. Potem delikatnie wyjmujemy tofurnik na blat i studzimy go 2-3 godziny (co najmniej). Robimy polewę: w niedużym rondelku podgrzewamy wszystkie jej składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada się roztopi, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia. Tofurnik wyjmujemy z formy i oblewamy ostudzoną polewą. Posypujemy sezamem i wstawiamy do lodówki.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603239/tofurnik cynamonowo pomaranczowy/p