Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Dymek
Fot. Matra
Dymek / Jadlonomia.comCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)400 ml
mleka kokosowego100 ml
mleka migdałowego lub innego ulubionego4 łyżki nasion chia2 łyżki
syropu z agawyziarenka wyłuskane z połowy
laski waniliiOraz:2-3 garści
jagód ; czerwonych
porzeczek lub innych sezonowych
owocówKokosowo-
migdałowy pudding chia z
owocami leśnymi - sposób przygotowania: Do miski wlewamy obydwa rodzaje
mleka, dodajemy ziarna chia,
syrop z agawy i ziarenka
wanilii. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką przez minutę, następnie odstawiamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia gotowy
pudding obsypujemy świeżymi
owocami i zjadamy na śniadanie. Nasiona chia, po polsku zwane
szałwią hiszpańską, to meksykański odpowiednik naszego
siemienia lnianego. Chia podobnie jak siemię ma zdolność żelowania płynów - suche ziarna wystarczy zalać
mlekiem,
wodą lub
sokiem, porządnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie płyn zmieni się w
galaretkę.* Nie kupujcie nasion w przypadkowych sklepach (dotyczy to także internetu) - tanie chia, z niepewnych źródeł, często nie żelują płynów tak dobrze, jak powinny. Najlepszej jakości chia ma firma Rainforest Food - jej produkty możecie kupić na vegepack.pl. Do zrobienia
puddingu mlecznego warto wybierać
mleko o jak najwyższej zawartości tłuszczu, aby uzyskać kremową konsystencję. Przygotowany na
mleku chudym będzie bardziej podobny do
kisielu niż do
puddingu.* Opisany obok
pudding na
mleku kokosowym to przepis baza. Możecie dodać do niego kilka łyżek soku z
buraków, doprawić
cynamonem,
wodą różaną lub
czekoladą. W lecie świetnie smakuje ze świeżymi
owocami, ale równie dobry będzie z łyżką domowej
konfitury lub powideł.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu