ßßß Cookit - przepis na Tort karlsbadzki

Tort karlsbadzki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Robert Sowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia czeska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Tort karlsbadzki - składniki:
Krokant:
3 dag cukru
6 dag obranych i posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
Krem:
15 dag miękkiego masła
14 dag cukru pudru
14 dag startej gorzkiej czekolady
Oraz:
5 wafli karlsbadzkich (dużych okrągłych opłatków) lub okrągłych andrutów
polewa czekoladowa lub czekolada
Tort karlsbadzki - sposób przygotowania: Zrób krokant: na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj. Dodaj orzechy, podgrzewaj, mieszając. Gdy krokant się przyrumieni, rozsmaruj go na blasze natłuszczonej olejem i odstaw do zastygnięcia. Następnie grubo pokrusz widelcem. Zrób krem: utrzyj mikserem masło z cukrem. Dodaj najpierw startą czekoladę, a następnie krokant. Kremem przełóż opłatki karlsbadzkie. Ostatniego opłatka nie pokrywaj masą. Gotowy tort zawiń w folię aluminiową, na wierzchu połóż deseczkę i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokryj polewą czekoladową. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
Cynamon
pieSzarlotka z migdałami i orzechami Barszczyk cynamonowy Ocet cynamonowy Piwna zupa z Dortmundu Sernik z cynamonem Placek cynamonowy Tort karlsbadzki cynamonowy
; Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Ten tort wyśmienicie smakuje z dodatkiem kwaśnego dżemu lub konfitur (np. z wiśni). Zamiast posypywać wierzch startą czekoladą, możesz również oblać ciasto polewą czekoladową. Tort karlsbadzki cynamonowy 30 dag masła 30 dag cukru pudru 6 żółtek
Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
przypadły do gustu naszym czytelnikom: Tort karlsbadzki cynamonowy Tort waflowy Pischinger Tort Neli Tort z czekoladowego biszkoptu z3244555M
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602926/tort karlsbadzki/p