ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort karlsbadzki - składniki:Krokant:3 dag cukru6 dag obranych i posiekanych orzechów laskowych lub migdałówKrem:15 dag miękkiego masła14 dag cukru pudru14 dag startej gorzkiej czekoladyOraz:5 wafli karlsbadzkich (dużych okrągłych opłatków) lub okrągłych andrutówpolewa czekoladowa lub czekoladaTort karlsbadzki - sposób przygotowania: Zrób krokant: na patelnię wsyp cukier i skarmelizuj. Dodaj orzechy, podgrzewaj, mieszając. Gdy krokant się przyrumieni, rozsmaruj go na blasze natłuszczonej olejem i odstaw do zastygnięcia. Następnie grubo pokrusz widelcem. Zrób krem: utrzyj mikserem masło z cukrem. Dodaj najpierw startą czekoladę, a następnie krokant. Kremem przełóż opłatki karlsbadzkie. Ostatniego opłatka nie pokrywaj masą. Gotowy tort zawiń w folię aluminiową, na wierzchu połóż deseczkę i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokryj polewą czekoladową. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.Cynamon
pieSzarlotka z migdałami i orzechami Barszczyk cynamonowy Ocet cynamonowy Piwna zupa z Dortmundu Sernik z cynamonem Placek cynamonowy Tort karlsbadzki cynamonowy; Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Ten tort wyśmienicie smakuje z dodatkiem kwaśnego dżemu lub konfitur (np. z wiśni). Zamiast posypywać wierzch startą czekoladą, możesz również oblać ciasto polewą czekoladową. Tort karlsbadzki cynamonowy 30 dag masła 30 dag cukru pudru 6 żółtekMoja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
przypadły do gustu naszym czytelnikom: Tort karlsbadzki cynamonowy Tort waflowy Pischinger Tort Neli Tort z czekoladowego biszkoptu z3244555MPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu