Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Rybki w cieścieAutor Magazyn Kuchnia

Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Rybki w cieście - składniki:8 szklanek
oleju1 łyżeczka
papryki (słodkiej lub ostrej - zależy; jak lubisz)1 kg
filetów z białej ryby (może być
sola)3 szklanki
mąki1 szklanka zimnej
wody gazowanej (lub
piwa)
sólpieprzRybki w cieście - sposób przygotowania: Rozgrzej
olej w garnku do temp. 190 st. C. Wymieszaj w miseczce łyżkę
soli i połowę
papryki.
Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj
mąkę z pozostałą
papryką, 3 łyżeczkami
soli i 1 łyżeczką
pieprzu. Dodaj
wodę mineralną, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Kawałki
ryby zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor (3-4 minuty). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz
solą paprykową z miseczki. Możesz podawać z
sałatką z
pomidorów i
zielonej sałaty oraz
białym pieczywem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu