ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki/ AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)40 dag polędwicy z sarnymasło z oliwą do smażenia20 dag piersi kurczaka1 cebula1 ząbek czosnku10 dag borowików lub kurek10 dag czarnych porzeczek100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)100 ml czerwonego słodkiego wina (madery)1 otrzewna wieprzowa (można zamówić u rzeźnika) lub folia aluminiowasólpieprzjałowiec1 jajkoPolędwica z sarny w musie grzybowym - sposób przygotowania: Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle z oliwą. Posiekaj pół cebuli i czosnek, zeszklij na tłuszczu ze smażenia. Dodaj oczyszczone grzyby (borowiki pokrojone w kostkę, kurki w całości), smaż, aż odparuje sok, który z nich wypłynie. Przypraw do smaku. Zrób mus: zmiel mięso kurczaka, dokładnie wymieszaj z jajkiem i ostudzonymi grzybami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na blacie płaty otrzewnej, ułóż na nich najpierw warstwę musu, a na niej polędwicę z sarny. Zawiń tak, aby mięso było dokładnie otulone musem. Jeśli nie kupiłaś otrzewnej, zawiń roladę w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz około 20 minut. Na niedużej ilości masła zeszklij resztę posiekanej cebuli razem z kilkoma rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz porzeczkami (ładną gałązkę porzeczek odłóż do dekoracji). Wlej wino, odparuj do 2/3 objętości, dodaj sos pieczeniowy, wymieszaj, gotuj chwilę i przetrzyj przez sitko. Rozwiń mięso, jeśli piekłaś je w folii (otrzewna się wytopi), podawaj z sosem, ozdób gałązką porzeczek. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu