ßßß
Fot. Bartosz FasieckiCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8 jaj4 łyżeczki masła50 ml kwaśnejgęstej śmietany1/2 łyżeczki musztardysól i pieprz do smaku2 łyżki drobno utartego parmezanu2 średnie cebule5 plasterków wędzonego łososiaolej z pestek winogron do smażenia2 łyżeczki brązowego cukruOmlet z karmelizowaną cebulką i łososiem - sposób przygotowania: Ubijamy jajka z dwiema łyżeczkami masła, śmietaną i musztardą. Dodajemy sól i pieprz oraz parmezan i mieszamy. Kroimy cebule w talarki. Plasterki łososia kroimy w wąskie paseczki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy plasterki cebuli i podsmażamy. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Wrzucamy paseczki łososia i zestawiamy patelnię z ognia. Nastawiamy piekarnik na 160 st. C. Robimy omlet: rozgrzewamy pozostałe 2 łyżeczki masła na dużej, teflonowej patelni. Wlewamy masę jajeczną przygotowaną na początku. Smażymy ok. 4 minut, unosząc ścięte brzegi omletu szpatułką, żeby płynna, surowa masa wpływała pod spód. Gdy spód jest zupełnie ścięty, a wierzch lekko ścięty, ale jeszcze wilgotny, zestawiamy patelnię z omletem z ognia. Nakładamy równomiernie na powierzchnię omletu karmelizowaną cebulę z łososiem i przyciskamy lekko szpatułką, by składniki nadzienia potrawy się połączyły. Zapiekamy gotowy omlet w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch nabierze delikatnie złotawej barwy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu