Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Arkadiusz ŚcichockiPoziom trudności: łatweRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)15 dag
mąki pszennej7-8 dag
mąki razowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli10 dag
muesli + 6 łyżek
muesli do posypania12 dag
brązowego cukru10 dag
rodzynek250 ml
mleka2
jajka10 dag stopionego
masłatłuszcz do foremekMuffinki z
muesli - sposób przygotowania: Przesiej
mąkę pszenną i razową, połącz je, dodaj
proszek do pieczenia,
sól,
muesli,
rodzynki i
cukier. Wymieszaj i zrób w środku dołek.
Jajka ubij mikserem z
mlekiem i wlej do zagłębienia w
mące razem ze stopionym
masłem. Mieszaj chwilę, tak aby połączyć składniki (ciasto powinno być grudkowate). Formę na 12 mufinek posmaruj tłuszczem. Nakładaj łyżką ciasto do formy, wypełniając każdy dołek do 3/4 głębokości. Wierzch każdej mufinki posyp 1/2 łyżki
muesli i lekko dociśnij. Formę wsuń do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temp. 210°C. Pozostaw mufinki w formie przez 5 minut, po czym wyjmij je i przełóż na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.. Szukaj go również w zarodkach pszennych, otrębach, płatkach owsianych i żółtkach jaj. Przepisy na desery z koglem-moglem i zbożowe przysmaki:
Truskawki z sosem
waniliowym Kogel-
mogel z
miętą i
czekoladą Muffinki z
muesli Figowe batoniki z
muesli bez
cukru Cynk to kolejny mikroelement, o którym warto