Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Próchniewicz

Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: inne

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Donaty dla dorosłych - składniki:Rozczyn:5 dag
drożdży2 łyżeczki
cukru5 łyżek
mlekaCiasto:1 kg
mąki2/3 szklanki
cukru3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
serek homogenizowany waniliowy1/2 szklanki
śmietany100 ml
adwokata10 dag roztopionegowystudzonego
masłaolej do smażenia
mąka do podsypywaniaSos:1 opakowanie budyniu
waniliowego1/2 szklanki
wody2 szklanki
mleka1/2 szklanki
adwokata1
laska waniliiDonaty dla dorosłych - sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn, mieszając jego składniki, i odstawiamy do wyrośnięcia. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i rozczynu. Odstawiamy, by urosło. Następnie rozwałkowujemy je i wykrawamy okrągłe
ciastka z dziurką. Przykrywamy, by urosły. Smażymy w gorącym
oleju, odsączamy. Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy proszek budyniowy w zimnej wodzie, dodajemy do gorącego
mleka, mieszamy. Wlewamy
adwokata, dodajemy ziarenka wydrążone z
laski wanilii. Zdejmujemy z ognia, mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Maczamy ostudzone donaty w gęstym, ciepłym sosie.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu