Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Szybko i smacznie'Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Szybko i smacznie'Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)0.6 kg udźca z kurczakaprzyprawa do mięsa2 ząbki czosnkucytrynaświeża bazylianatka pietruszkioliwa z oliwekSos serowy:150 g serka topionego50 g śmietany 12%150 ml bulionuświeża bazyliasólpieprzKurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią - sposób przygotowania: Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180 st.C. Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią.Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut. Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.Kurczak w 40 ząbkach czosnkuPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu