ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Szybko i smacznie'
Zdjęcie nadesłane na konkurs 'Szybko i smacznie'
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
0.6 kg udźca z kurczaka
przyprawa do mięsa
2 ząbki czosnku
cytryna
świeża bazylia
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Sos serowy:
150 g serka topionego
50 g śmietany 12%
150 ml bulionu
świeża bazylia
sól
pieprz
Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią - sposób przygotowania: Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180 st.C. Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią.Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut. Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Kurczak w 40 ząbkach czosnku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/171204888/kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylia/p