Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor mycatcooksCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)0.5 kg świeżych krewetek tiger (mogą być koktajloweale są bardzo małe i zginą na talerzu)makaron tagiatelle (może być też Wasz ulubiony)2 ząbki czosnkuśmietanka 12%szczypta szafranusólpieprzoliwa z oliweknatka pietruszkikieliszek spirytusu lub brandySzafranowymakaron z krewetkami - sposób przygotowania: Krewetki oczyszczam. Gotuję makaron, aby był al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i dorzucam nieobrane ząbki czosnku. Nie będziemy go jeść. Chodzi tylko o nadanie smaku oliwie. Po 2 minutach dorzucam na patelnię krewetki i podsmażam, aż zrobią się różowe. Ostrożnie dolewam alkohol i całość podpalam, czyli flambiruję. Ja do tego zadania zawsze wykorzystuję męża. Z założenia obawiam się, że mogę się podpalić :). Gdy alkohol wyparuje i na patelni nie będzie już ognia, dolewam śmietankę 12%. Lekko podgrzewam i dodaję szafran. Całość powinna nabrać żółtego koloru. Gdy się zagotuje, dorzucam odcedzony makaron, przyprawiam solą i pieprzem i całość mieszam. Przed podaniem wyciągam ząbki czosnku i posypuję obficie natką pietruszki. Pychota!Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu