ßßß Cookit - przepis na szafranowy makaron z krewetkami

szafranowy makaron z krewetkami

nazwa

Wykonanie

Do jedzenia owoców morza dojrzałam z wiekiem. Wiadomo, że kiedyś nie były one tak dostępne jak dziś. Mój mąż za żadne skarby nie chciał spróbować. Twierdził, że nie zje... bo nie. Najlepszy argument :) W końcu się przemógł, po moich kolejnych namowach i okazało się, że są bardzo dobre i teraz sam je kupuje abym coś z nich przygotowała. Szafranowy makaron z krewetkami, pierwszy raz zrobiłam na rocznicę ślubu. Uważam, że danie jest eleganckie i idealne na takie okazje. Polecam do niego półwytrawne różowe wino.
Składniki:
0,5 kg świeżych krewetek tiger (mogą być koktajlowe ale są bardzo małe i zginą na talerzu)
makaron tagiatelle (może być też Wasz ulubiony)
2 ząbki czosnku
śmietanka 12%
szczypta szafranu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki
kieliszek spirytusu lub brandy
Gotuję makaron aby był al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i dorzucam nieobrane ząbki czosnku. Nie będziemy go jeść. Chodzi tylko o nadanie smaku oliwie. Po 2 minutach dorzucam na patelnię krewetki i podsmażam aż zrobią się różowe. Ostrożnie dolewam alkohol i całość podpalam, czyli flambiruję. Ja do tego zadania zawsze wykorzystuję męża. Z założenia obawiam się, że mogę się podpalić :) Gdy alkohol wyparuje i na patelni nie będzie już ognia, dolewam śmietankę 12%. Lekko podgrzewam i dodaję szafran. Całość powinna nabrać żółtego koloru. Gdy się zagotuje, dorzucam odcedzony makaron, przyprawiam solą i pieprzem i całość mieszam. Przed podaniem wyciągam ząbki czosnku i posypuję obficie natką pietruszki. Pychota!
Kot po raz kolejny przyszedł zobaczyć co robię. Łapa musiała wylądować w talerzu.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/02/szafranowy-makaron-z-krewetkami.html