ßßß
fot. Kinga ParuzelCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki płatków żytnich500 ml mlekaszczypta soli2 łyżki mioduowoce sezonowe (np. maliny lub borówki)Niebiańska owsianka z owocami - sposób przygotowania: Płatki owsiane i żytnie wymieszać. Podprażyć je na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor. (nabiorą orzechowego smaku). Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać podprażone płatki oraz szczyptę soli i miód. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką około 15 min. Możliwości: - owsiankę można wzbogacić o przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilię lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki - mleko można zastąpić mlekiem roślinnym (np. kokosowym z przepisu na str..) - płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc - wtedy rano owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzaćPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu