Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Gotowanie z Pasją

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)300 g
stek z
tuńczyka250 g
kuskusu2 garście
zielonej fasolki szparagowej0.5 l
bulionu cielęcego1 łyżeczka
płatków chili135 ml
octu winnego4 łyżki
cukru3 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
oliwy4 łyżki
wody2 łyżki
mąki1 podłużny
burak2 łyżki
octu balsamicznego0.5 pęczka
szczypiorku1 łyżeczka
czerwonego pieprzusólSałatka z marynowanego
tuńczyka w
sosie sojowym na trzy sposoby - sposób przygotowania: Pokroić
stek z
tuńczyka na grubą, 2-centymetrową kostkę. Podgrzać
ocet winny z
cukrem i 2 łyżkami
sosu sojowego (nie gotować!), a następnie ostudzić. Dodać do marynaty kostki z
tuńczyka i marynować przez noc w zalewie. Zalać gorącym
bulionem cielęcym
kaszę kuskus, tak aby
bulion przykrywał
kaszę ponad 0,5 cm i odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie wymieszać
kaszę. Umyć
fasolkę szparagową, a następnie wrzucić ją do wrzątku i gotować 3 minuty; odcedzić, a po ostudzeniu wymieszać z 1 łyżką
oliwy oraz
płatkami chili i podsmażyć na patelni grillowej. Obrać
buraka i pokroić obieraczką na podłużne, cienkie i szerokie plastry, a następnie zblanszować go na patelni z
octem balsamicznym i 1 łyżką
sosu sojowego. Odcedzić
tuńczyka z zalewy, podzielić kostki na 3 porcje i 1/3 kostek z
tuńczyka odstawić, 1/3 porcji usmażyć na patelni grillowej (nie dodawać tłuszczu), a pozostałą 1/3 kostek
tuńczyka wymieszać w
mące rozmieszanej z
wodą i usmażyć na klasycznej patelni na reszcie
oliwy. Podanie: Każdy rodzaj
tuńczyka (marynowany, grillowany i smażony w cieście) położyć na jednym plastrze balsamicznego
buraka. Posiekać 1 łyżeczkę
szczypioru i na każdym kawałku
tuńczyka ułożyć po szczypcie. Obok każdej porcji
tuńczyka położyć po 2 łyżki
kaszy kuskus, a na niej ułożyć kilka strączków grillowanej
fasolki szparagowej związanych
szczypiorkiem. Posypać talerz grubo zmielonym
czerwonym pieprzem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu