ßßß Cookit - przepis na Sałatka z marynowanego tuńczyka w sosie sojowym na trzy sposoby

Sałatka z marynowanego tuńczyka w sosie sojowym na trzy sposoby

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Gotowanie z Pasją
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
300 g stek z tuńczyka
250 g kuskusu
2 garście zielonej fasolki szparagowej
0.5 l bulionu cielęcego
1 łyżeczka płatków chili
135 ml octu winnego
4 łyżki cukru
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy
4 łyżki wody
2 łyżki mąki
1 podłużny burak
2 łyżki octu balsamicznego
0.5 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
sól
Sałatka z marynowanego tuńczyka w sosie sojowym na trzy sposoby - sposób przygotowania: Pokroić stek z tuńczyka na grubą, 2-centymetrową kostkę. Podgrzać ocet winny z cukrem i 2 łyżkami sosu sojowego (nie gotować!), a następnie ostudzić. Dodać do marynaty kostki z tuńczyka i marynować przez noc w zalewie. Zalać gorącym bulionem cielęcym kaszę kuskus, tak aby bulion przykrywał kaszę ponad 0,5 cm i odstawić na kilka minut do napęcznienia, a następnie wymieszać kaszę. Umyć fasolkę szparagową, a następnie wrzucić ją do wrzątku i gotować 3 minuty; odcedzić, a po ostudzeniu wymieszać z 1 łyżką oliwy oraz płatkami chili i podsmażyć na patelni grillowej. Obrać buraka i pokroić obieraczką na podłużne, cienkie i szerokie plastry, a następnie zblanszować go na patelni z octem balsamicznym i 1 łyżką sosu sojowego. Odcedzić tuńczyka z zalewy, podzielić kostki na 3 porcje i 1/3 kostek z tuńczyka odstawić, 1/3 porcji usmażyć na patelni grillowej (nie dodawać tłuszczu), a pozostałą 1/3 kostek tuńczyka wymieszać w mące rozmieszanej z wodą i usmażyć na klasycznej patelni na reszcie oliwy. Podanie: Każdy rodzaj tuńczyka (marynowany, grillowany i smażony w cieście) położyć na jednym plastrze balsamicznego buraka. Posiekać 1 łyżeczkę szczypioru i na każdym kawałku tuńczyka ułożyć po szczypcie. Obok każdej porcji tuńczyka położyć po 2 łyżki kaszy kuskus, a na niej ułożyć kilka strączków grillowanej fasolki szparagowej związanych szczypiorkiem. Posypać talerz grubo zmielonym czerwonym pieprzem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163646775/salatka z marynowanego tunczyka w sosie sojowym na trzy sposoby/p