ßßß Cookit - przepis na Nanaimo Bars Ciasto prosto z Kanady

Nanaimo Bars Ciasto prosto z Kanady

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga Paruzel
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
szklanka masła
szklanka brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki kakao
1 szklanka krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
1 szklanka wiórków kokosowych
szklanka płatków migdałów
szklanka masła
2 łyżki proszku budyniowego
szklanka śmietanki 30% lub 36%
2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
Nanaimo Bars Ciasto prosto z Kanady - sposób przygotowania: Przygotowanie spodu: 1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową. 2. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. 3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje) 4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min. * jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:) Przygotowanie kremu: 1. Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa. 2. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min. 3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min. Przygotowanie polewy: 1.Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą. Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163614688/nanaimo bars ciasto prosto z kanady/p