Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga Paruzel

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)szklanka
masłaszklanka
brązowego cukru1
jajko3 łyżki
kakao1 szklanka
krakersów graham (można zastąpić
herbatnikami)1 szklanka
wiórków kokosowychszklanka
płatków migdałówszklanka
masła2 łyżki proszku budyniowegoszklanka
śmietanki 30% lub 36%2 szklanki
cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)2 tabliczki
gorzkiej czekolady3 łyżki
masłaNanaimo Bars Ciasto prosto z Kanady - sposób przygotowania: Przygotowanie
spodu: 1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową. 2.
Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj
brązowy cukier,
kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. 3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej
jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje) 4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno
krakersy,
kokosowe wiórki i
migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min. *
jajko się zetnie w ciepłej
czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z
jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać
jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:) Przygotowanie kremu: 1. Miękkie
masło ucierać z proszkiem budyniowym i
śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa. 2. Dodać
cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min. 3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min. Przygotowanie polewy: 1.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj
masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli
wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z
wodą.
Czekoladą polej przygotowane ciasto.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu