Wykonanie
Dzisiejszy przepis dostałam od mojego kuzyna z Kanady. Zapytałam go ostatnio czy wyśle mi "coś" co jest typowo tamtejszym specjałem. Dostałam przepis na Nanaimo Bars - jest bardzo prosty w przygotowaniu, bez pieczenia i smakuje bardzo ciekawie.Przepis na "spód" ciasta na pewno wykorzystam nie raz. Marek dziękuję Ci za pokazanie mi Kanady od kuchni :)Poniżej historia tego przepisu którą otrzymałam wraz z nim.
Ciastka pochodzą z miasta "Ladysmith" w Brytyjskiej Columbii. Na południe od miasta Nanaimo w latach 50 tych gospodyni domowa, Pani Mabel Jenkins podała ten przepis do corocznego wydawnictwa Cowichan Women'sInstitute Cookbook”. Była to książka, która sprzedawano w tym rejonie na zbieranie funduszów dla miasta. Książka stała się popularna w wielu domach Brytyjskiej Columbii, i była sprzedawana w wielu kawiarniach na popularnej ulicy "Commercial Street" miasta Nanaimo. Turyści, szczególnie z Ameryki, którzy przypływali do Nanaimo w weekend na jachtach nazwali ten deser "Nanaimo Bars". W tym okresie jeszcze, mieszkańcy miasta Nanaimo nazywali go "Mabel Bars", po pani Mabel. Przepis ten był oficjalnie pierwszy raz wydrukowany w Ameryce w roku 1957. Oczywiście Nowojorczycy mówią, że przepis pochodzi od nich, ale nigdy tego nie udowodnili i do dzisiaj, deser nazywa się Nanaimo Bars i jest najpopularniejszym deserem w Kanadzie.

Składniki na spód:½ szklanki
masła⅓ szklanki
brązowego cukru1
jajko3 łyżki
kakao1¾ szklanki
krakersów graham (można zastąpić
herbatnikami)1 szklanka
wiórków kokosowych½ szklanki
płatków migdałówPrzygotowanie
spodu:1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.2.
Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj
brązowy cukier,
kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej
jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno
krakersy,
kokosowe wiórki i
migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.*
jajko się zetnie w ciepłej
czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z
jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać
jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)Składniki na krem:⅓ szklanki
masła2 łyżki proszku budyniowego¼ szklanki
śmietanki 30% lub 36%2 szklanki
cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)Przygotowanie kremu: 1. Miękkie
masło ucierać z proszkiem budyniowym i
śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.2. Dodać
cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.

Składniki na
polewę czekoladową2 tabliczki
gorzkiej czekolady3 łyżki
masłaPrzygotowanie polewy:1.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj
masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli
wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z
wodą.
Czekoladą polej przygotowane ciasto.


Smacznego:)