ßßß Cookit - przepis na Nanaimo Bars - Ciasto prosto z Kanady

Nanaimo Bars - Ciasto prosto z Kanady

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis dostałam od mojego kuzyna z Kanady. Zapytałam go ostatnio czy wyśle mi "coś" co jest typowo tamtejszym specjałem. Dostałam przepis na Nanaimo Bars - jest bardzo prosty w przygotowaniu, bez pieczenia i smakuje bardzo ciekawie.
Przepis na "spód" ciasta na pewno wykorzystam nie raz. Marek dziękuję Ci za pokazanie mi Kanady od kuchni :)
Poniżej historia tego przepisu którą otrzymałam wraz z nim.
Ciastka pochodzą z miasta "Ladysmith" w Brytyjskiej Columbii. Na południe od miasta Nanaimo w latach 50 tych gospodyni domowa, Pani Mabel Jenkins podała ten przepis do corocznego wydawnictwa Cowichan Women'sInstitute Cookbook”. Była to książka, która sprzedawano w tym rejonie na zbieranie funduszów dla miasta. Książka stała się popularna w wielu domach Brytyjskiej Columbii, i była sprzedawana w wielu kawiarniach na popularnej ulicy "Commercial Street" miasta Nanaimo. Turyści, szczególnie z Ameryki, którzy przypływali do Nanaimo w weekend na jachtach nazwali ten deser "Nanaimo Bars". W tym okresie jeszcze, mieszkańcy miasta Nanaimo nazywali go "Mabel Bars", po pani Mabel. Przepis ten był oficjalnie pierwszy raz wydrukowany w Ameryce w roku 1957. Oczywiście Nowojorczycy mówią, że przepis pochodzi od nich, ale nigdy tego nie udowodnili i do dzisiaj, deser nazywa się Nanaimo Bars i jest najpopularniejszym deserem w Kanadzie.
Składniki na spód:
½ szklanki masła
⅓ szklanki brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki kakao
1¾ szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałów
Przygotowanie spodu:
1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.
2. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)
4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.
* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)
Składniki na krem:
⅓ szklanki masła
2 łyżki proszku budyniowego
¼ szklanki śmietanki 30% lub 36%
2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)
Przygotowanie kremu: 1. Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.
2. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.
3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.
Składniki na polewę czekoladową
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
Przygotowanie polewy:
1.Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.
Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2013/05/nanaimo-bars-ciasto-prosto-z-kanady.html