ßßß
Składniki na spód:½ szklanki masła⅓ szklanki brązowego cukru1 jajko3 łyżki kakao1¾ szklanki krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)1 szklanka wiórków kokosowych½ szklanki płatków migdałówPrzygotowanie spodu:1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową.2. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje)4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min.* jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 - min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:)Składniki na krem:⅓ szklanki masła2 łyżki proszku budyniowego¼ szklanki śmietanki 30% lub 36%2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)Przygotowanie kremu: 1. Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa.2. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min.3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min.
Składniki na polewę czekoladową2 tabliczki gorzkiej czekolady3 łyżki masłaPrzygotowanie polewy:1.Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą.Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Smacznego:)