ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

To jest wyjątkowy sernik .
Nie tylko ze względu na obłędnie czekoladowy smak,
ale też dlatego, że jest to pierwszy sernik czekoladowy,
który udało mi się sfotografować przed pożarciem :).
Aksamitny w konsystencji, słodki, o smaku mlecznej czekolady.
Składniki na masę serową:
100 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
1 kg kremowego sera do serników
180 g cukru
3 łyżeczki kakao
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 jajka
szczypta soli
150 ml śmietanki 30%
Składniki na spód:
180 g herbatników z czekoladą
50 g słonych krakersów
100 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
konfitura wiśniowa (opcjonalnie)
mielone migdały (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czekolady (gorzką i mleczne razem) rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w miseczce, nad garnuszkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy do przestudzenia.
Herbatniki i krakersy dokładnie kruszymy (w robocie kuchennym lub za pomocą wałka do ciasta ugniatamy zamknięte w woreczku ciasteczka). Pokruszone ciastka łączymy dokładnie z rozpuszczonym masłem.
Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy folią aluminiową, zapinamy obręcz, i pozostałą folią otulamy od zewnątrz boki tortownicy.
Masą ciasteczkową dokładnie wykładamy spód formy, dociskając najlepiej przy pomocy łyżki lub szklanki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ser miksujemy stopniowo dodając cukier, przesiane kakao i ekstrakt waniliowy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy na puszysty krem.
Śmietankę ubijamy aż nabierze puszystej konsystencji (ok 5 min).
Do masy serowej dodajemy żółtka, miksujemy, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy śmietankę, białka i na sam koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 60 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając drzwiczek studzimy sernik przez 30 minut, następnie stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika doprowadzamy do całkowitego wystudzenia ciasta.
Ja niestety nie miałam tym razem tyle czasu i sernik lekko opadł na środku, ale jeśli przyłożymy się do powolnego, stopniowego jego studzenia nie opadnie ani troszkę.
W czasie, gdy ciasto się studzi możemy przygotować masę czekoladową. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia tej drugiej i dodajemy łyżeczkę cukru pudru, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Na zupełnie wystudzony sernik wykładamy zimną masę czekoladową.
Gotowy sernik możemy ozdobić dodatkowo konfiturą wiśniową i mielonymi migdałami.
Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/04/sernik-czekoladowy.html