ßßß Cookit - przepis na Szpinak z kurkami i ichimatsu-maki z wędzonym łososiem i świeżym ogórkiem

Szpinak z kurkami i ichimatsu-maki z wędzonym łososiem i świeżym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Satoshi Toyo
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.pl
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
szpinak :
200 g świeżego szpinak u
100 g kurek (lub boczniaków lub grzybów shiitake)
720 ml bulionu dashi
20 ml sosu sojowego
5 g soli
maki:
16 g wędzonego łososia w kawałku (nie w plastrach)
16 g ogórka
1/2 białej rzodkwi
100 ml octu
300 ml (100 + 200) wody
70 g cukru
6 g soli
Szpinak z kurkami i ichimatsu-maki z wędzonym łososiem i świeżym ogórkiem - sposób przygotowania: Przygotuj rzodkiew do ichimatsu-maki: ocet, 100 ml wody i cukier wymieszaj w garnku, a następnie zagotuj. Rzodkiew umyj, osusz i wytnij z niej płat o grubości ok. 1 mm i długości ok. 25-30 cm (w jaki sposób wyciąć płat, obejrzyj na: http://www.youtube.com/watch?v=ZlG5XRIRHiI). Rozpuść 6 g soli w 200 ml wody. Rzodkiew namocz w roztworze, aż dobrze namięknie - ok. 30 minut - a następnie wylej roztwór. Rzodkiew przełóż do roztworu z octu, wody i cukru o temperaturze pokojowej i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przygotuj ichimatsu-maki: łososia i ogórka w kawałkach o długości 10 cm i grubości 1 cm. 2 kawałki łososia i 2 kawałki ogórka ułóż tak, aby uzyskać wzór szachownicy i owiń w płat rzodkwi. Przed podaniem całość pokrój w 1-cm plastry. Podawaj na zimno. Przygotuj szpinak: listki szpinaku umyj i osusz. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. W garnku wymieszaj bulion dashi z sosem sojowym oraz solą i zagotuj. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodaj kurki, a następnie szpinak. Gotuj ok. 30 sekund, a następnie odcedź. Przełóż szpinak i grzyby do miski i wstaw ją do wody z lodem, żeby szybko schłodzić. Podawaj na zimno.
Makaron lasagne ze świeżymi kurkami [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163093816/szpinak z kurkami i ichimatsumaki z wedzonym lososiem i swiezym ogorkiem/p