Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Satoshi Toyo

Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
szpinak :200 g
świeżego szpinak u100 g
kurek (lub boczniaków lub
grzybów shiitake)720 ml
bulionu dashi20 ml
sosu sojowego5 g
solimaki:16 g
wędzonego łososia w kawałku (nie w plastrach)16 g
ogórka1/2 białej rzodkwi100 ml
octu300 ml (100 + 200)
wody70 g
cukru6 g
soliSzpinak z
kurkami i ichimatsu-
maki z
wędzonym łososiem i świeżym
ogórkiem - sposób przygotowania: Przygotuj
rzodkiew do ichimatsu-
maki:
ocet, 100 ml
wody i
cukier wymieszaj w garnku, a następnie zagotuj.
Rzodkiew umyj, osusz i wytnij z niej płat o grubości ok. 1 mm i długości ok. 25-30 cm (w jaki sposób wyciąć płat, obejrzyj na: http://www.youtube.com/watch?v=ZlG5XRIRHiI). Rozpuść 6 g
soli w 200 ml
wody.
Rzodkiew namocz w roztworze, aż dobrze namięknie - ok. 30 minut - a następnie wylej roztwór.
Rzodkiew przełóż do roztworu z
octu,
wody i
cukru o temperaturze pokojowej i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przygotuj ichimatsu-
maki:
łososia i
ogórka w kawałkach o długości 10 cm i grubości 1 cm. 2 kawałki
łososia i 2 kawałki
ogórka ułóż tak, aby uzyskać wzór szachownicy i
owiń w płat rzodkwi. Przed podaniem całość pokrój w 1-cm plastry. Podawaj na zimno. Przygotuj
szpinak: listki
szpinaku umyj i osusz.
Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. W garnku wymieszaj
bulion dashi z
sosem sojowym oraz
solą i zagotuj. Kiedy
wywar zacznie wrzeć, dodaj
kurki, a następnie
szpinak. Gotuj ok. 30 sekund, a następnie odcedź. Przełóż
szpinak i
grzyby do miski i wstaw ją do
wody z
lodem, żeby szybko schłodzić. Podawaj na zimno.
Makaron lasagne ze świeżymi
kurkami [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu