Opakowanie cypryjskiego serka Halloumisuszone figipomarańczowepomidorymieszane kiełkioliwaocet balsamicznymiódsok z limonkicukiersól i pieprzSer halloumi z sałatkąfigowo-pomidorową - sposób przygotowania: Cypryjski ser halloumi, bardziej zwarty i delikatny niż jego krewna feta, doskonale smakuje na ciepło. W dodatku - jak to sery kozie (choć halloumi może być i owczy) - doskonale komponuje się z dodatkami o słodko-kwaśnym charakterze.Suszone figi pokrój na kawałki i podsmaż do miękkości na odrobinie oliwy, następnie odsącz. Oliwę zostaw na patelni, wykorzystasz ją do podsmażenia plastrów halloumi. Figi wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomarańczowymi pomidorami i kiełkami (jeśli chodzi o proporcje, to zasadniczo proponuję układ dwie figi i łyżkę kiełków na niewielkiego pomidorka).Sałatę wymieszaj z dressingiem sporządzonym z trzech łyżek oliwy, jednej balsamico i jednej miodu, z dodatkiem soku z limonki, soli i pieprzu.Obsmaż plastry Halloumi parę minut z obu stron aż będą gorące. Podawaj obłożone sałatką na wierzchu. Świetna sprawa na lato!Z cyklu zdrowych i prostych przepisów: Sałatka z bobem i serem halloumi