Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Miesięcznik KuchniaFot. Marcin Klaban / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia japońskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 filet z łososia5 łyżek stołowych sosu teriyaki4 łyżki sosu sojowego1 łyżka cukru trzcinowego250 g ryżu do sushi3 łyżki zaprawy do ryżu sushi(1 łyżka octu ryżowego2 łyżki wody2 łyżeczki cukru)1 arkusz noriSushi z pieczonym łososiem - sposób przygotowania: Łososia macerujemy przez 2 godziny w marynacie z sosów teriyaki i sojowego oraz cukru trzcinowego (całość trzeba dobrze wymieszać). Gotujemy ryż i mieszamy z zaprawą do sushi. Łososia pieczemy w temp. 180°C przez 25 min. Na ostatnie 5 minut podwyższamy temperaturę do 220°C, aby wierzch ryby był złocisty. Schładzamy łososia i kroimy na kwadraty o boku 1 cm. Następnie tworzymy kwadraty z ryżu o podobnej wielkości i łączymy je z łososiem. Na koniec przewiązujemy każdy kawałek sushi wąskim paseczkiem nori (lekko zwilżonym wodą).Glony (wodorosty)marketach. Zupa miso shiro Tofu na zimni Suimono z krewetkami Sushi Sushi z pieczonym łososiem Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiemSushi wciąż kusitatar z łososia kładziemy odrobinę przygotowanego majonezu oraz kawioru i posypujemy sezamem. Sushi z pieczonym łososiem (Dla 3 osób) 1 filet z łososia 5 łyżek stołowych sosu teriyaki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g ryżu do sushi 3 łyżki zaprawy do ryżu sushi (1 łyżka octu ryżowegoJaponia: nie tylko sushiłososiem . Sushi z pieczonym łososiem Składniki: 1 filet z łososia 5 łyżek stołowych sosu teriyaki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g ryżu do sushi 3 łyżki zaprawy do ryżu sushi (1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki cukru) 1 arkusz noriPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu