ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia północnoamerykańskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1 szklanka syropu klonowego3 łyżki sosu sojowego1 filet z łososia (bez skóry i ości pokrojony na porcje)1 szklanka ryżu1 szklanka cukru1 szklanka liści herbaty (zielonej Earl Greya lub takiej którą lubisz najbardziej)Łosoś herbaciany z syropem klonowym - sposób przygotowania: Wymieszaj syrop z sosem sojowym, polej ryby, włóż na godzinę do lodówki. Wyściel wok folią aluminiową, wsyp ryż, cukier i herbatę, wymieszaj. Na wierzchu ułóż koszyczek bambusowy, owiń go wilgotną ściereczką, aby stworzyć izolację. Ustaw wok na małym ogniu, czekaj, aż zacznie dymić. Łososia osącz (marynatę zachowaj), włóż do koszyczka, pozostaw 15 minut na małym ogniu. W tym czasie łosoś uwędzi się w herbacianym dymie. Marynatę wlej do rondelka, gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Wyjmij ryby z koszyczka, ułóż je w żaroodpornym naczyniu i posmaruj syropem. Włóż do piekarnika pod rozgrzany grill, zapiekaj przez 3 minuty. Ryby możesz podawać z kluseczkami typu gnocchi, owocową salsą lub gotowanymi warzywami.Jak wykonać piernikowy syrop do kawy?Inne oblicze herbaty
salsą lub gotowanymi warzywami. Łosoś herbaciany z syropem klonowym 1 szklanka syropu klonowego 3 łyżki sosu sojowego 1 filet z łososia (bez skóry i ości pokrojony na porcje) 1 szklanka ryżu 1 szklanka cukru 1 szklanka liści herbaty (zielonej Earl Greya lub takiej którą lubisz najbardziejPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu