Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Pieczeń wołowa w guinnessie - składniki:60 dag
wołowiny na pieczeń2 łyżki
olejuszklanka rosołu wołowego1
cebula200 g
marchewki150 g
korzenia selera150 g
pora4 ząbki
czosnkupół szklanki
piwa Guinnesspieprzsól100 g
szalotek50 g
bekonu150 g mieszanki
grzybów leśnych (mogą być mrożone)20 g
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanejPieczeń wołowa w guinnessie - sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy na cienkie plastry. Rozgrzewamy w brytfannie
olej i podsmażamy kolejne porcje
mięsa.Następnie
mięso wyjmujemy i przechowujemy w ciepłym piekarniku.
Cebulę,
marchewkę i
selera kroimy w kostkę,
pora - w grube kawałki,
czosnek drobniutko siekamy. Podpiekamy warzywa w brytfannie na tłuszczu pozostałym z pieczenie
mięsa. Podlewamy
piwem Guinness. Nakrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut na małym ogniu.Wlewamy do warzyw rosół wołowy, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Jeszcze przez kilka minut dusimy. Pokrojony
bekon i
grzyby podsmażamy razem z
szalotkami na
maśle. Warzywa przecedzamy przez sitko.Sos zagotowujemy w garnku. Rozprowadzamy
mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i mieszamy z sosem. Dodajemy
mięso i
grzyby, krótko razem podgrzewamy i podajemy.Pieczeń z koźliny w pysznej maceracie balsamico [Taniec z garami]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu