ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Pieczeń wołowa w guinnessie - składniki:60 dag wołowiny na pieczeń2 łyżki olejuszklanka rosołu wołowego1 cebula200 g marchewki150 g korzenia selera150 g pora4 ząbki czosnkupół szklanki piwa Guinnesspieprzsól100 g szalotek50 g bekonu150 g mieszanki grzybów leśnych (mogą być mrożone)20 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanejPieczeń wołowa w guinnessie - sposób przygotowania: Wołowinę kroimy na cienkie plastry. Rozgrzewamy w brytfannie olej i podsmażamy kolejne porcje mięsa.Następnie mięso wyjmujemy i przechowujemy w ciepłym piekarniku. Cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę, pora - w grube kawałki, czosnek drobniutko siekamy. Podpiekamy warzywa w brytfannie na tłuszczu pozostałym z pieczenie mięsa. Podlewamy piwem Guinness. Nakrywamy pokrywką i dusimy przez 45 minut na małym ogniu.Wlewamy do warzyw rosół wołowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze przez kilka minut dusimy. Pokrojony bekon i grzyby podsmażamy razem z szalotkami na maśle. Warzywa przecedzamy przez sitko.Sos zagotowujemy w garnku. Rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie i mieszamy z sosem. Dodajemy mięso i grzyby, krótko razem podgrzewamy i podajemy.Pieczeń z koźliny w pysznej maceracie balsamico [Taniec z garami]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu