Wykonanie
materiały prasowe29 . 12.2015 14:37A A A



Zobacz zdjęcia (3)Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie
maku,
bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.Makowy Tort NoworocznySkładniki:5
jajek2 duże łyżki płynnego
miodu850 g masy makowej Bakalland1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego100 g
płatków migdałowych Bakalland200 g
żurawiny Bakalland1
aromat migdałowy (9 ml)Składniki na krem:250 g
serka mascarpone200 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru1
aromat pomarańczowy (9 ml)
powidła śliwkoweŻółtka ucieramy z
cukrem na jednolitą masę, dodajemy
cukier wanilinowy i
miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę
makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z
białek, dodajemy do masy razem z
migdałami i
żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy
biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, esencją
pomarańczową i
serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać
płatkami czekoladowymi oraz
migdałami w płatkach.