Wykonanie
Wartościowa
sałatka na ciepło z pęczaku,
kalafiora i halloumi. Lekko doprawiona
ziołami, uwieńczona karmelizowanymi czerwonymi
borówkami. Idealna na lunch do pracy czy lekką kolację. Uwielbiam wymyślać lekkie sałatki na ciepło, które są kolorowe, wysokoenergetyczne, a ponadto nie wymagają jakiś wyszukanych składników. Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam
jęczmiennej kaszy, właściwie żadnej
kaszy, a teraz…Pęczak to idealna
kasza na ciepłe sałatki, do burgerów czy gołąbków .
Sałatka z pęczaku,
kalafiora i halloumiSkładniki:100 g pęczaku1 mały
kalafior1 łyżka drobno pokrojonych
ziół, u mnie
pietruszka i
tymianeksól do smaku1 mały
kalafior120 g
sera halloumi100 ml karmelizowanych czerwonych
borówekUgotuj pęczak na sypko w lekko osolonej wodzie. Zetrzyj
kalafior na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do garnka i zalej
wodą, lekko
posól. Blaszuj
kalafior przez 3
miuty, po czym odcedź. Wymieszaj pęczak z
kalafiorem i
ziołami. Pokrój halloumi w plasterki i ugrilluj na grillowej patelni . Ułóż na
kaszy wymieszanej z
kalafiorem. Całość polej karmelizowanymi
borówkami lub
dżemem z
borówekPolecane przepisyPieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuGołąbki z
kaszą i
soczewicąLekka
sałatka na ciepło z
cukinii i
kaszy