Wykonanie
Zupy krem to temat rzeka. Chociaż na moim blogu jest ich niewiele, to wierzcie mi, przygotowuję ich naprawdę sporo. Ilość kombinacji smaków jest niezliczona i chociaż moją ulubioną zupą jest ta z dodatkiem
pora, to stale próbuję nowych połączeń. Dzisiaj główną rolę odgrywa
kalafior- jedno z niewielu warzyw, które
jadłam kilka lat temu. Oprócz niego, aby nieco zagęścić krem, dorzuciłam też
soczewicę. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie. W przypadku tego typu zupek, robionych na rosole, dodaję do niech jedynie
pieprz czarny i
ziołowy oraz
sól- to wystarczy.Składniki:900ml rosoługłówka
kalafiora (800g)100g
soczewicypietruszkanieduży kawałek
selerasól,
pieprz ziołowy i czarnyOdkrawamy liście
kalafiora, resztę dzielimy na mniejsze części i myjemy.
Selera i
pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry.Do garnka z rosołem wsypujemy
soczewicę i dodajemy warzywa. Gotujemy je przez 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Krem możemy ozdobić
koperkiem,
pietruszką albo
szczypiorkiem.Smacznego:)