ßßß
Często używam zmielonych migdałów w moich przepisach i te ze skórką i bez. W tym przepisie zastosowałam zmielone migdały ze skórką. Migdały przed zmieleniem uprażyłam na suchej patelni.Składniki:50 ciasteczek250 g zmielonych migdałów½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka kurkumy¼ łyżeczki soli250 ml cukru1 łyżeczka nasion anyżu lub ½ łyżeczki zmielonego anyżu2 łyżeczki nasion lnianego siemienia2 łyżeczki maku¼ łyżeczki nasion kardamonu4 ziarenko czarnego pieprzu1 duże jajko
Uprażone migdały zmiksuj za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze z nasionami anyżu, lnianego siemienia, pieprzu i kardamonu. Masa będzie bardzo gęsta i oleista. Wysyp do miski i wymieszaj z resztą suchych składników. Na koniec dodaj jajko i wymieszaj. przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Ze schłodzonego ciasta formuj małe kulki (około 10 gram każda), układaj na blasze wyłożonej pergaminem, po czym każdą kulkę spłaszcz na bardzo cienki placuszek. Piecz ciasteczka na 180ºC na temoobiegu (bez temoobiegu 15 stopni więcej) przez około 7 minut. Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie. Odczekaj 10 minut, a potem delikatnie oderwij ciasteczka od pergaminu.Polecane przepisyKruche ciasteczka z daktylami i sezamemCiasteczka owsiane z kardamonemCytrynowe ciasteczka z makiemCzekoladowe ciasteczka z nadzieniem