Wykonanie
Jestem niepoprawną fanatyczką
kurkumy. Używam tą
przyprawę prawie codziennie, bo oprócz kolorystycznych walorów jest również bardzo zdrowa. Dzisiaj zaskoczyłam rodzinkę bardzo aromatycznymi
ciasteczkami. No oczywiście, że upiekłam
ciasteczka z
kurkumą, lekko ciągnące, pachnące
kardamonem,
anyżem i
migdałami.
Migdałowe ciasteczka to moja słabość, a te
ciastka polecam również osobom na diecie bezglutenowej.
Często używam zmielonych
migdałów w moich przepisach i te ze skórką i bez. W tym przepisie zastosowałam zmielone
migdały ze skórką.
Migdały przed zmieleniem uprażyłam na suchej patelni.Składniki:50
ciasteczek250 g zmielonych
migdałów½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kurkumy¼ łyżeczki
soli250 ml
cukru1 łyżeczka
nasion anyżu lub ½ łyżeczki zmielonego
anyżu2 łyżeczki nasion
lnianego siemienia2 łyżeczki
maku¼ łyżeczki nasion
kardamonu4 ziarenko
czarnego pieprzu1 duże
jajkoUprażone
migdały zmiksuj za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze z
nasionami anyżu,
lnianego siemienia,
pieprzu i
kardamonu. Masa będzie bardzo gęsta i oleista. Wysyp do miski i wymieszaj z resztą suchych składników. Na koniec dodaj
jajko i wymieszaj. przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Ze schłodzonego ciasta formuj małe kulki (około 10 gram każda), układaj na blasze wyłożonej pergaminem, po czym każdą kulkę spłaszcz na bardzo cienki placuszek. Piecz
ciasteczka na 180ºC na temoobiegu (bez temoobiegu 15 stopni więcej) przez około 7 minut. Po upieczeniu
ciasteczka są jeszcze miękkie. Odczekaj 10 minut, a
potem delikatnie oderwij
ciasteczka od pergaminu.Polecane przepisyKruche
ciasteczka z
daktylami i
sezamemCiasteczka owsiane z
kardamonemCytrynowe ciasteczka z
makiemCzekoladowe ciasteczka z nadzieniem