ßßß
Składniki na formę 15 x 25 cm:750 słodkich jabłek1/3 szklanki cukru3 jajka1/3 szklanki zmielonych migdałów (mąka migdałowa)masło do wysmarowania formy+ śmietana do ubicia1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podgotować kilka minut z 3 łyżkami wody.2. Odcedzone jabłka przełożyć do wysmarowanej masłem formy.3. Jajka ubić z cukrem, dodać zmielone migdały. Wymieszać masę.4. Masą jajeczno-migdałową zalać jabłka.5. Piec na środkowej kratce piekarnika przez 20 minut. Podawać na ciepło z bitą śmietaną (ja zjadłam w wersji bez).Ten deser nie dość, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku, to przygotowuje się go w bardzo krótkim czasie. Naprawdę polecam!To już jeden z ostatnich wpisów w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Mam nadzieję, że zgłosicie jeszcze do niej kilka przepisów 😉