Wykonanie
Ostatnimi czasy moje śniadanie w ciągu tygodnia były bardzo minimalistyczne.
Jogurt i orzechowa granola z komosą
ryżową . Więcej nie potrzebowałam do szczęścia. Ale..właśnie dziś zachciało mi się czegoś innego. Zrobiłam omlet w słodkiej wersji z karmelizowanymi
jabłkami i
masłem migdałowym- które można zastąpić
masłem orzechowym. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy w poniedziałek rano chce się bawić z omletem. Ale.. zrobiłam go naprawdę w 10 minut i absolutnie nie żałuję. Poza tym zawsze można przygotować takie śniadanie w czasie weekendu. Pyszne, ciepłe, dające energię..
Składniki:2
jajka2 łyżki
mąki pszennej- przesianejłyżeczka
cukrujabłkomasło migdałowemasło zwykłeWykonanie:Oddziel
białka od
żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie dodaj do nich po jednym
żółtku. Następnie stopniowo dodawaj
mąkę.
Jabłka obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej
masło ok łyżeczki, wsyp
cukier i poczekaj aż się rozpuści. Wtedy wrzuć
jabłka i podsmaż je chwilę (część
jabłek jeśli chcesz możesz zdjąć z patelni i położyć je po usmażeniu na
omlecie). Zalej
jabłka masą jajeczną. Smaż go kilka minut. Następnie przewróć go na drugą stronę -używając talerz, dwóch
łopatek lub podrzucając. Gdy będzie gotowy, wysmażony z obu stron zdejmij go z patelni. Posmaruj go
masłem migdałowym wg gustu.Smacznego!