Wykonanie
To był pierwszy przepis w książce Skandynawia od kuchni, jaki zaznaczyłam w niej do wypróbowania.
Migdały cieszą się niezwykłą popularnością w deserach skandynawskich. Robiłam już kiedyś norweski placek z
migdałami czy ciasto
czekoladowe, gdzie
migdały odgrywają główną rolę. Teraz przyszła
pora na duńskie
jabłka zapiekane z
migdałami.Razem ze mną deser skandynawski przygotowały dziś Mirabelka i mieszkająca w Danii
Gin .
Składniki na formę 15 x 25 cm:750 słodkich
jabłek1/3 szklanki
cukru3
jajka1/3 szklanki zmielonych
migdałów (
mąka migdałowa)
masło do wysmarowania formy+
śmietana do ubicia1.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podgotować kilka minut z 3 łyżkami
wody.2. Odcedzone
jabłka przełożyć do wysmarowanej
masłem formy.3.
Jajka ubić z
cukrem, dodać zmielone
migdały. Wymieszać masę.4. Masą jajeczno-
migdałową zalać
jabłka.5. Piec na środkowej kratce piekarnika przez 20 minut. Podawać na ciepło z
bitą śmietaną (ja zjadłam w wersji bez).Ten deser nie dość, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku, to przygotowuje się go w bardzo krótkim czasie. Naprawdę polecam!To już jeden z ostatnich wpisów w ramach mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Mam nadzieję, że zgłosicie jeszcze do niej kilka przepisów 😉