ßßß Cookit - przepis na Noworoczny bigos!

Noworoczny bigos!

nazwa

Wykonanie

Na mróz najlepszy bigos. Tak mi zawsze powtarzał tata. Mówił jeszcze, że bigos dobry jest też na deszcz, śnieg, upał, duchotę i słotę 😀 Jednym słowem zawsze jest czas na dobry bigos.
W moim rodzinnym domu od kilku lat panuje tradycja noworocznego gotowania bigosu przez mojego tatę. Ku „uciesze” mojej mamy oczywiście. Kuchnia na cały dzień jest wyłączona z użytku normalnego i odkąd mam swój własny dom i kuchnię zaczynam ją rozumieć. Wieczorem tata zadowolony wychodzi z „bananem na twarzy” zostawiając po sobie… lekki nieład… ale bigos jest na prawdę pyszny!
Przepis (jak i obecne wykonanie) pochodzi od mojego taty, który pewnie wziął go gdzieś z internetu lub pomieszał kilka przepisów w jeden. Niemniej jednak jest pyszny i tylko to się liczy.
Składniki:
500g kapusty kwaszonej
500g kapusty białej (to jest mniej więcej 1 mała kapusta)
250g wieprzowiny lub 300g żeberek chudych
250g kiełbasy
1 duża cebula
30g suszonych grzybów (suszone grzyby trzeba namoczyć przez)
80-100g przecieru pomidorowego
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, oregano, słodką paprykę mieloną
sól i pieprz
Kapustę białą drobno szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 30 min. Dodajemy kapustę kwaszoną oraz przyprawy (kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, trochę oregano, paprykę słodką oraz pokrojone (wcześniej namoczone) grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając w w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
Przygotowujemy część mięsną. Żeberka kroimy na mniejsze części, solimy z obu stron i smażymy na oliwie z oliwek na patelni. Kiełbasę również kroimy drobno i smażymy. Na tym samym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do kapusty i dalej gotujemy. Po 90 minutach gotowania dodajemy przecier pomidorowy i lekko zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
U mnie w domu (i pewnie nie tylko u mnie więc Ameryki nie odkryję) bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Z obserwacji mojej wynika, że najlepszy jest po 3 dniach.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/noworoczny-bigos