Wykonanie
Ugotujemy bigos z dodatkiem
czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg
kapusty białej-0,5 kg
kapusty czerwonej-0,5 kg
kapusty kiszonej-0,5 kg
kiełbasy-garść
suszonych grzybów-kilka suszonych
śliwek-
przyprawa barbecue-
sól,
pieprz,
listek laurowy i
ziele angielskieBiałą i
czerwoną kapustę szatkujemy.
Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.
Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania) i płuczemy.
Śliwki kroimy.Do garnka wlewamy ok. 1,5 l
wody, dodajemy łyżeczkę
przyprawy barbecue,
listki laurowei kilka ziaren
ziela angielskiego. Kiedy
woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną
kapustę,
grzyby i
śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy
kapusty zmiękną i będą szkliste --(ok 1 godzina).W trakcie gotowania
woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił.
Czas na dodanie
kiszonej kapusty.Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni
kiełbasę.
Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając
pieprz,
sól i ewentualniesok z
kapusty kiszonej.Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu
wody.
Bigosik gotowy.
Smacznego!