ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty.
Składniki:
-0,5 kg kapusty białej
-0,5 kg kapusty czerwonej
-0,5 kg kapusty kiszonej
-0,5 kg kiełbasy
-garść suszonych grzybów
-kilka suszonych śliwek
-przyprawa barbecue
-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie
Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.
Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.
Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać w trakcie doprawiania) i płuczemy.
Śliwki kroimy.
Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe
i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste -
-(ok 1 godzina).
W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać, aby bigos się nie przypalił.
Czas na dodanie kiszonej kapusty.
Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę.
Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie
sok z kapusty kiszonej.
Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu wody.
Bigosik gotowy.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/03/bigos.html