ßßß

Potrzebne będą (na większą ilość porcji, jeśli chcemy mniej, to zmniejszamy proporcjonalnie ilość składników):- 4 kg kapusty kiszonej- 1 średnia główka kapusty białej- 8-9 kiełbas- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub żeberka)- 25-30 suszonych grzybów- 1-2 listki laurowe- ziele angielskie- majeranek, pieprz, ewentualnie sólSposób wykonania:1) Kiszoną kapustę trochę kroimy i dzielimy na 2 garnki.2) Pokrojoną łopatkę lub żeberka umieszczamy w garnkach z kapustą.3) Zalewamy wodą (ale nie do pełna) i wstawiamy na ogień.4) Dodajemy przyprawy.5) Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez około 30 minut.6) Kroimy białą kapustę i dodajemy ją do garnków.7) Grzyby kroimy i również wrzucamy do garnków.8) Pokrojoną kiełbasę dodajemy na drugi dzień.9) Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 dni, wyłączając na noc.
Smacznego =)