Wykonanie
Share the post "
Tarta z kremem
migdałowym i
śliwkami Thomasa Kellera"Kontynuując
serię słodkości, przedstawiam przepis z książki Thomasa Kellera ” Bouchon Bakery”, którą opisywałam tutaj . Pyszna
tarta z kremem
migdałowym ze
śliwkami na kruchym cieście
migdałowo-
waniliowym. Wyjątkowo smaczna,polecam!Scroll down for English
Tarta z kremem
migdałowym i
śliwkami(1 szt. o śr. 23 cm)Składniki:pół ilości ciasta z tego przepisu5 dużych
śliwek (ok. 2 cm średnicy), pokrojonych na 0,5 cm plastry73 g / 1/2 szklanki + 2 1/2 łyżki zmielonych
migdałów7 g / 2 1/4 łyżeczki
mąki uniwersalnej73 g
masła (w temperaturze pokojowej)73 g / 1/2 szklanki + 2 łyżki
cukru pudru44 g / 2 łyżki + 2 łyżeczki jaj (1 małe
jajko)Przygotowanie kremu
migdałowego:Przesiej
mąkę do miski i wymieszaj z
migdałami. W misce miksera ubij
masło, aż osiągnie konsystencję
majonezu i wmieszaj
cukier puder. Ubij całość,aż masa będzie blada i puszysta.
Skrob masę z brzegów miski i dodaj mieszankę
migdałową, miksuj na wolnych obrotach przez 30 sekund. Następnie dodaj
jajko i miksuj aż krem będzie jednolity.Przełóż krem do miseczki i przykryj folią spożywczą. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 4 dni. Przed użyciem wyjmij z lodówki tak by uzyskał temperaturę pokojową.Przygotowanie tarty:Rozwałkuj ciasto najlepiej
między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przełóż do formy na tartę. (Ja zazwyczaj wylepiam formę palcami).Równomiernie wyłóż krem
migdałowy, następnie poukładaj plastry
śliwek jak na zdjęciu. Wyłóż ich jak najwięcej, gdyż w trakcie pieczenia się skurczą.Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C, aż ciasto będzie rumiane. Podawaj tartę po kompletnym wystudzeniu, a najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

English versionPlum Tart with Almond Cream(1 tart tin 23 cm)Ingredients:1/2 recipe Pate Sucree5 large plums (about 2 inches in diameter) Cut into 0 , 5 cm wedgesIngredients for Almond Cream:73 g/ 1/2 Cup + 2 1/2 Tablespoons of Almond
Flour7 g /2 1/4 Teaspoons of
Flour73 g of Unsalted Butter (at room temperature)73 g / 1/2 Cup + 2 Tablespoons of Powdered Sugar44 g / 2 Tablespoons + 2 Teaspoons of EggsPreparation of almond cream:Sift the almond
flour and
flour in a bowl and
whisk together. In a standing mixer mix the butter until the consistency of mayonnaise and sift in powdered sugar. Beat until fluffy about 2-3 minutes.Scrape down the sides and add the almond mixture and mix on low for 30 seconds. Add the eggs and mix on low until smooth.Out cream into a container and place a piece of plastic wrap on the cream to prevent skin form forming. Refrigerate until cook or up to 4 days. Before using bring to room temperature.Preparation of the tart:Place dough between two pieces of parchment paper and roll out dough to be inserted into and 23 cm tart tin.Once rolled to desired size take top layer of parchment paper off and flip the dough inside the tart ring.Evenly spread the almond cream inside the tart shell. Then arrange the plum wedges on top of the cream. You want it to be
very full as the fruit shrinks when baking.Bake for 45 minute in the oven heated to 180 oC until the crust is well browned. Let cool completely before serving.Enjoy!


Share the post "
Tarta z kremem
migdałowym i
śliwkami Thomasa Kellera"



