Wykonanie
Share the post "
Migdałowo-
waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”"Postać Thomasa Kellera przedstawiałam już przy okazji przepisu z jego książki „Ad Hoc at Home” na puszystą brioszkę. Oprócz tego,że jest właścicielem wielu bardzo popularnych restauracji, prowadzi także 6 piekarni/cukierni. Jedną z nich jest tytułowa Bouchon Bakery, której to przepisy Thomas zawarł w swojej książce.Sama książka nie należy do tanich, na okładce widnieje cena 50 $, jednak ja szczęśliwie kupiłam znacznie taniej i niestety nie ma jej jeszcze w wersji polskiej. Generalnie mam wrażenie, że większość dobrych książek nie jest w Polsce publikowanych, jednak być może ten rynek też się w końcu rozkręci.Wracając do Bouchon Bakery, książka jest pięknie i porządnie wydana oraz posiada twarde okładki dzięki
czemu, mam nadzieję, szybko mi się nie rozpadnie jak niektóre pozycje Gordona Ramsaya:).

Na jej 400 stronach można znaleźć, mnóstwo przepisów na chyba każdy możliwy słodki francuski przysmak, zaczynając od
chlebów,
bułek kończąc na ciasteczkach, tartach, muffinach i wielu, wielu innych przyjemnościach:).Na pierwszy rzut oka przepisy mogą wydawać się skomplikowane. Ja przy tarcie śliwkowej (przepis jutro) musiałam korzystać z 3 różnych miejsc w książce, jednak po
fakcie stwierdzam, że wszystko
mieści się w moich (łatwych) standardach. Bardzo podoba mi się podawanie przez Kellera aptecznych wartości składników w dwóch wariantach np. 94 g/3/4 szklanki + 1 łyżka
cukru pudru ( ja zawsze wszystko odmierzam co do grama:)).Scroll down for English[col2 formatter=’1′](2 tarty o średnicy 23 cm)Składniki:375g / 2 1/2 szklanki
mąki uniwersalnej46g / 1/4 szklanki + 1 łyżka
cukru pudru94g / 3/4 szklanki + 1 łyżka
cukru pudru47g / 1/4 szklanki + 3 łyżki zmielonych
migdałów225g
masła (w temperaturze pokojowej)pół
laski wanilii, przekrojonej wzdłuż56g / 3 1/2 łyżki
jajka (1 średnie)[/col2][col2_last formatter=’1′]Przygotowanie:Do miski przesiej
mąkę, 46g
cukru pudru i zmielone
migdały.W misce miksera umieść
masło i ubijaj końcówką do ciast, aż uzyska konsystencję
majonezu. Dodaj pozostałe 94 g
cukru pudru i ziarenka
wanilii i miksuj,aż masa stanie się blada i puszysta, około minuty. Wsyp w 2 turach suche składniki, miksując przez 15 do 30 sekund po każdej, aż masa stanie się jednolita. Zeskrob ciasto z
boków miski i dodaj
jajko, zmiksuj na niskich obrotach do połączenia się składników, 15-30 sekund.Przełóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i chwilę pougniataj. Ciasto podziel na dwie równe części i utwórz prostokąt o bokach około 10×15 cm i grubości około 1,5 cm. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Można je zamrozić i przechowywać do 1 miesiąca.Jeżeli przepis będzie przewidywał wcześniejsze podpieczenie
spodu, stosuj się do wskazówek zawartych tutaj .[/col2_last]


English version[col2 formatter=’1′]Pate Sucree – The Almon and Vanilla Crust(2 x 23 cm tart tin)Ingredients:Ingredients:375g / 2 1/2 cups all purpose
flour46g / 1/4 cup + 1/2 tablespoons of powdered sugar94g / 3/4 cup + 1 tablespoons powdered sugar47g / 1/4 cup + 3 tablespoons almond flour/meal225g unsalted butter (at room temperature)1/2 vanilla bean, split lengthwise56g / 3 1/2 tablespoons eggs[/col2][col2_last formatter=’1′]Preparation:In a bowl sift the
flour, 1/4 Cup + 1tablespoon of powdered sugar and almond
flourIn a separate bowl, mix the butter with a paddle attachment and cream together till it has the consistency of mayonnaise. Sift the remaining powdered sugar and mix for 1 minute, until fluffy. Add the dry ingredients in 2 additions, mixing for 15-30 seconds after each or until combined. Scrape down the sides and add the eggs and mix on low speed until just combined 15-30 seconds.Transfer dough to surface and work it together. Divide the dough into two equal portions and form a 10×15 cm rectangle, about 1,5 cm
thin. Wrap in plastic wrap and refrigerate until firm about 2 hours, but preferably overnight. Can be frozen up to 1
month.[/col2_last]

Na koniec galeria zdjęć z książki Bouchon Bakery:












Share the post "
Migdałowo-
waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery”"



