Wykonanie
Share the post "Muffiny z karmelem,
jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel"Dziś przepis na słodkości. Puszyste i wilgotne muffiny z dużą ilością
jabłek, karmelowym wnętrzem i pyszną kruszonką z nutą
cynamonu. Wykonanie ich nie wymaga prawie wysiłku, a są przepyszne! PolecamScroll down for recipe in EnglishMuffiny z karmelem,
jabłkami i kruszonką(18-20 muffinów)Składniki na mufiiny:2 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli1
jajko1 szklanka
jogurtu naturalnego1/2 szklanki roztopionego
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 1/2 szklanki
cukru trzcinowego2 szklanki pokrojonych w kostkę
jabłek18-20 miękkich karmelków/toffiSkładniki na kruszonkę:1/2 szklanki
cukru trzcinowego1/3 szklanki
mąki1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki roztopionego
masłaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C i wyłóż blachę na muffinki papilotkami.W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę – nie za długo, ma
mieć granulowatą konsystencję.W misce miksera wymieszaj
jajko,
jogurt,
masło i
wanilię, po czym wmieszaj
cukier.Następnie dodaj
mąkę,
sodę,
sól i
jabłka. Mieszaj tylko i wyłącznie do połączenia się składników, nie za długo.Wyłóż ciasto do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości, następnie wciśnij po 1 karmelku, przykryj je cienką warstwą ciasta i posyp obficie kruszonką.Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw blaszkę na kilka minut, po czym wyłóż muffiny na kratkę do ostudzenia.Smacznego!

English version(18-20 muffins)Ingredients for the muffins:2 1/4 cups
flour1 teaspoon baking
soda1/4 teaspoon salt1 egg1 cup plain
yogurt1/2 cup butter, melted1 teaspoon vanilla extract1 1/2 cups brown sugar2 cups diced apples18-20 soft caramelsIngredients for streusel:1/2 cup brown sugar1/3 cup
flour1 teaspoon cinnamon2 tablespoons butter, meltedPreparation:Preheat the oven to 180 oC and
line your muffin pan with paper liners.Mix all topping ingredients together until mixture forms crumbs. Do not over-mix.In a bowl of stand mixer,
whisk together egg,
yogurt, butter, and vanilla, next tir in sugar.Add
flour, baking
soda, salt, and apples. Stir until just combined, do not over-mix.Spoon or scoop into muffin cups until 2/3 full and press one caramel into the center of the batter and then, if you like, spread a
thin layer of batter over the caramel. Sprinkle the top of the muffin liberally with topping.Bake about 20-25 minutes, or until clean toothpick. Let cool a few minutes in the muffin pan, then remove and let cool on a
wire rack.Enjoy!

Share the post "Muffiny z karmelem,
jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel"



