ßßß Cookit - przepis na Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel

nazwa

Wykonanie

Share the post "Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel"
Dziś przepis na słodkości. Puszyste i wilgotne muffiny z dużą ilością jabłek, karmelowym wnętrzem i pyszną kruszonką z nutą cynamonu. Wykonanie ich nie wymaga prawie wysiłku, a są przepyszne! Polecam
Scroll down for recipe in English
Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką
(18-20 muffinów)
Składniki na mufiiny:
2 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
18-20 miękkich karmelków/toffi
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C i wyłóż blachę na muffinki papilotkami.
W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę – nie za długo, ma mieć granulowatą konsystencję.
W misce miksera wymieszaj jajko, jogurt, masło i wanilię, po czym wmieszaj cukier.
Następnie dodaj mąkę, sodę, sól i jabłka. Mieszaj tylko i wyłącznie do połączenia się składników, nie za długo.
Wyłóż ciasto do przygotowanych papilotek, do 2/3 wysokości, następnie wciśnij po 1 karmelku, przykryj je cienką warstwą ciasta i posyp obficie kruszonką.
Włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut, do czystej wykałaczki. Wyjmij z piekarnika, odstaw blaszkę na kilka minut, po czym wyłóż muffiny na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!
English version
(18-20 muffins)
Ingredients for the muffins:
2 1/4 cups flour
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 egg
1 cup plain yogurt
1/2 cup butter, melted
1 teaspoon vanilla extract
1 1/2 cups brown sugar
2 cups diced apples
18-20 soft caramels
Ingredients for streusel:
1/2 cup brown sugar
1/3 cup flour
1 teaspoon cinnamon
2 tablespoons butter, melted
Preparation:
Preheat the oven to 180 oC and line your muffin pan with paper liners.
Mix all topping ingredients together until mixture forms crumbs. Do not over-mix.
In a bowl of stand mixer, whisk together egg, yogurt, butter, and vanilla, next tir in sugar.
Add flour, baking soda, salt, and apples. Stir until just combined, do not over-mix.
Spoon or scoop into muffin cups until 2/3 full and press one caramel into the center of the batter and then, if you like, spread a thin layer of batter over the caramel. Sprinkle the top of the muffin liberally with topping.
Bake about 20-25 minutes, or until clean toothpick. Let cool a few minutes in the muffin pan, then remove and let cool on a wire rack.
Enjoy!
Share the post "Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką/Caramel apple muffins with streusel"
Źródło:http://karmelowy.pl/muffiny-z-karmelem-jablkami-i-kruszonkacaramel-apple-muffins-with-streusel