Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na doskonałe
drożdżowe ciasto do odrywania z
jabłkami i łatwym do zrobienia karmelem. Delikatne i puszyste, z nutą
cynamonu zachwyci każdego i jeszcze ten karmel… Polecam!Inspiracja zaczerpnięta z tego przepisu.Scroll down for recipe in EnglishCiasto do odrywania z
jabłkami i karmelem(1 keksówka)Składniki na ciasto:1/4 szklanki ciepłej
wody2-1/4 łyżeczki
drożdży instant4 łyżki
masła1/3 szklanki
mleka2 3/4 szklanki
mąki uniwersalnej (plus dodatkowo 1/4 szklanki lub więcej w razie potrzeby)1/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2
jajkaSkładniki na nadzienie:3/4 szklanki
brązowego cukru2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soli3 łyżki roztopionego
masła1 duże lub 2 mniejsze
jabłka, obrane, z usuniętym rdzeniem, pokrojone w kostkęSkładniki na polewę karmelową:2 łyżki
masła1/2 szklanki
brązowego cukru2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj ciepłą
wodę i
drożdże. W mikrofalówce podgrzej
mleko z
masłem, tylko do jego roztopienia i wmieszaj ekstrakt z
wanilii.Do miski miksera dodaj przesianą
mąkę,
cukier i
sól. Następnie miksując na niskich obrotach dodaj
jajka i powoli wlewaj
mleko z
masłem, aż utworzy się jednolite ciasto. W razie potrzeby dodawaj po łyżce
mąkę, aż z ciasta utworzy się odstająca od brzegów miski kula. Podkręć lekko obroty miksera i miksuje jeszcze przez około 3 minuty. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj
brązowy cukier,
cynamon,
sól i odstaw. Przed samym końcem wyrastania ciasta roztop
masło i przygotuj
jabłka. Przygotuj też keksówkę (wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
masłem) i ustaw piekarnik na 180 oC.Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 50 cm. Wysmaruj jego powierzchnię roztopionym
masłem i posyp równomiernie mieszanką
cukru i
cynamonu.Pokrój ciasto wzdłuż na 6 równych części, posyp pierwszy pas 1/6
jabłek i połóż na niego drugi pas ciasta. Ponownie posyp częścią
jabłek i przykryj kolejnym pasem. Powtarzaj te czynności do momentu, aż wszystkie pasy będą położone jeden na drugim.Następnie pokrój tak powstałą konstrukcję na 5-6 równych kwadratowych stosików i włóż je pionowo do przygotowanej formy (jak na zdjęciach). Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30-45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do ładnego zarumienienia. Jeżeli ciasto rumieni się, aż za bardzo a jest jeszcze surowe w środku, przykryj je pod koniec pieczenia folią aluminiową.Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj polewę: wymieszaj w małym rondelku
masło,
cukier i
mleko, po czym doprowadź mieszankę na średnim ogniu do wrzenia. Gotuj karmel przez 1 minutę i odstaw.Wyjmij ciasto z formy (obracając do góry nogami lub wyjmując za papier do pieczenia). Polej je karmelem i podawaj. Ciasto jest najsmaczniejsze w dniu pieczenia.Smacznego!

English version(1 loaf)Ingredients for the dough:1/4 cup warm water2-1/4 teaspoon active dry yeast4 tablespoons butter, melted1/3 cup milk2 3/4 cup all-purpose
flour (plus 1/4 cup or
more, if needed)1/4 cup sugar1/2 teaspoon salt1 teaspoon vanilla extract2 eggsIngredients for the filling:3/4 cup brown sugar2 teaspoons cinnamonpinch of salt3 tablespoons butter, melted1 large tart apple, peeled, cored, and dicedIngredients for the caramel glaze:2 tablespoons butter1/2 cup brown sugar2 tablespoons milkPreparation:To the bowl of a stand-mixer fitted with the dough hook attachment, combine warm water and yeast. In a microwave heat milk and butter together until butter is just melted, but not too hot and mix in vanilla.Add
flour, sugar, and salt on top of yeast mixture in mixing bowl. Turn mixer on low, add eggs, and stream in milk mixture gradually until a soft dough forms. Add
flour by the tablespoon until the dough pulls away from the sides of the bowl and forms a ball. Turn mixer up to medium speed and knead 3 minutes. Cover and let rise in a warm place 90 minutes.Meanwhile, in a small bowl mix together the brown sugar, cinnamon, and salt for the filling. Set aside. Prepare your apples and melt butter just before the dough is done rising. Grease a standard loaf pan and preheat oven to 180 oC.Turn risen dough out onto a floured work surface and roll out into a large rectangle (ok. 25 x 50 cm). Brush dough with melted butter and sprinkle the entire surface with the cinnamon sugar mixture.Next cut dough into 6 equal-sized, long strips. Sprinkle the first strip with 1/6th of the diced apples and lay the next strip on top of the first strip. Sprinkle with apples and cover with another strip. Repeat until all the strips are stacked on top of each other.Cut the stacked strips into 5-6 equal stacks of squares and stack the squares vertically into prepared loaf pan. Cover with a kitchen towel and let rise 30-45 minutes.Bake the bread for 40-45 minutes or until golden brown and cooked through. If the bread gets too brown on top before it is done cooking in the center, cover loosely with foil for the remainder of cooking
time.Cool on a
wire rack for 10 minutes. Meanwhile, prepare the glaze by adding the butter, brown sugar and milk to a saucepan over medium heat. Bring to a boil and cook for 1 minute.Turn loaf out onto a rack with parchment paper underneath it. Drizzle the loaf with the warm caramel glaze. Best enjoyed the same day it is baked.Enjoy!

Share the post "Ciasto do odrywania z
jabłkami i karmelem/Caramel apple pull apart bread"



