ßßß
Składniki na formę o średnicy 23 cm:2 jabłka2 jajka50 gr mąki100 gr cukru250 ml mlekałyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli35 g masła2 łyżki cynamonucukier brązowy do karmelizacjicukier puder do posypaniamasło do wysmarowania tortownicyPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 23 cm, smarujemy masłem.Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.W patelni rozpuszczamy masło i smażymy jabłka 5 minut z łyżeczkę cynamonu.
W misce mieszamy mąkę, cukier i łyżeczkę cynamonu.
Następnie dodajemy dwa jajka
i mieszamy za pomocą trzepaczki.Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i zimne mleko, mieszamy trzepaczką.
Układamy na dnie formy jabłka,
zalewamy ciastem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany lub do momentu gdy włożymy wykałaczkę do ciasta i będzie ona czysta.5 minut przed zakończeniem, posypujemy clafoutis dużą ilością cukru i umieszczamy w piekarniku z grillem karmelizując w ten sposób cukier na powierzchni.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)