Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować mój przepis na clafoutis z
jabłkami pachnący
cynamonem.Ciasto jest mięciutkie, pachnie jesiennie
jabłkiem i
cynamonem. ... jest wilgotne, słodkie, a połączenie
jabłka i
cynamonu moim zdaniem to połączenie idealne.Clafoutis to wariant klasycznego francuskiego deseru, pochodzącego z regionu Limousin.Deser zwykle przygotowywany z
mleka,
jajek,
cukru i ze świeżych sezonowych
owoców.To coś w rodzaju słodkiego omletu z
owocami.Ciasto idealne na tę
porę roku.Zapraszam;-)

Składniki na formę o średnicy 23 cm:2
jabłka2
jajka50 gr
mąki100 gr
cukru250 ml
mlekałyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli35 g
masła2 łyżki
cynamonucukier brązowy do karmelizacji
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania tortownicyPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 23 cm, smarujemy
masłem.Zaczynamy od przygotowania
jabłek. Myjemy i obieramy
jabłka. Kroimy na pół. Usuwamy pestki i kroimy w plastry.W patelni rozpuszczamy
masło i smażymy
jabłka 5 minut z łyżeczkę
cynamonu.

W misce mieszamy
mąkę,
cukier i łyżeczkę
cynamonu.

Następnie dodajemy dwa
jajka
i mieszamy za pomocą trzepaczki.Dodajemy szczyptę
soli, łyżeczkę ekstraktu z
wanilii i zimne
mleko, mieszamy trzepaczką.

Układamy na dnie formy
jabłka,

zalewamy
ciastem.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut, aż clafoutis będzie dobrze rumiany lub do momentu gdy włożymy wykałaczkę do ciasta i będzie ona czysta.5 minut przed zakończeniem, posypujemy clafoutis dużą ilością
cukru i umieszczamy w piekarniku z grillem karmelizując w ten sposób
cukier na powierzchni.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)