Wykonanie
Pyszne, delikatne rogaliki mogą stanowić idealne, romantyczne śniadanie serwowane prosto do łóżka. Są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zdecydowałam się na nadzienie
jabłkowe, aby wspierać naszą gospodarkę. I
rogale i
jabłka - polecam! :)

Składniki:3 łyżeczki
drożdży instant1/3 szklanki letniej
wody4 szklanki
mąki tortowej1 szklanka letniego
mleka¼ szklanki
cukrułyżeczka
soli1 kostka miękkiego
masła1 rozbełtane
jajkopolskie
jabłkacynamonPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Zaczyn odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
sól, wlewamy
mleko i zaczyn
drożdżowy. Na początku mieszamy składniki za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy ręką. Uformowane ciasto wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy dalej. Po chwili odstawiamy kulę ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1h.
Potem wkładamy do lodówki na ½ h.Po upływie podanego czasu, wyjmujemy kulę ciasta na stolnicę i wałkujemy prostokąt na grubość ok. 1 cm. Na środku rozwałkowanego kawałka ciasta układamy
masło a następnie zwijamy rogi jak kopertę, odwracamy na drugą stronę i wałkujemy. Taką czynność powtarzamy trzykrotnie, dopóki
masło całkowicie nie wchłonie się w ciasto i nie będzie grudek.Na czas
miedzy każdym kolejnym rozwałkowaniem, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 10 min. aby lekko je schłodzić. Na koniec ciasto wałkujemy na grubość ok ½ cm, a następnie kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy kawałek
jabłka (posypanego
cynamonem), zwijamy szerszym brzegiem do węższego. Wierzchy
rogali smarujemy rozbełtanym
jajkiem.Blachę natłuszczamy, układamy na niej nasze
croissanty. Pieczemy przed ok. 20 min. w temperaturze 165 stopni C. Najlepiej smakują z poranną
kawą albo gorącym
mlekiem.Smacznego!











Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)