Wykonanie
Mięso piersi kurczaka z
serem i
boczkiem, zapieczone z
ziemniakami, to danie idealne na szybki obiad. Możemy je przygotować dzień wcześniej i zapiekać w momencie kiedy jest to dla nas odpowiednie.
Mięso owinięte w plastry
boczku uniemożliwia wypłynięcie
sera, natomiast w środku
kurczak jest smaczny i soczysty.
SKŁADNIKI :5-6 pojedynczych kawałków
kurczaka5-6 plastrów
żółtego seraokoło 15 plasterków wędzonego,
surowego boczku2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku4 łyżki
oliwy0 , 5 kg małych ziemniaczkówgarść
pomidorków koktajlowychkilka gałązek
tymiankuPRZYGOTOWANIE :
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż. Oprószamy
solą i pierzem, każdy kawałek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Doprawiamy
solą,
pieprzem i nacieramy
mięso przeciśniętym
czosnkiem przez praskę. W środek kieszonki wkładamy po plastrze
sera.Każdy kawałek piersi owijamy 2-3 cienkimi plastrami
boczku.Ziemniaczki dokładnie szorujemy,skórka jest delikatna ( jeżeli mamy
młode ziemniaczki) więc nie trzeba jej obierać.Przecinamy je na pół, lekko solimy i skrapiamy
oliwą.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą,układamy kawałki ziemniaczków i kawałki owiniętego
mięsa. Dokładamy jeszcze gałązki
tymianku i układamy, po
boku kilka
pomidorków koktajlowych.Naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową.Tak przygotowanego
kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C ( z termoobiegiem) na 40-45 minut. Po około 25 minutach ściągamy pokrywkę lub folię,
mięso musi się zarumienić a
soki z niego odparować. Danie podajemy ciepłe, można polać je ulubionym sosem.Smacznego.