Wykonanie
Nie
mogę się oprzeć chęci pochłonięcia spaghetti, kiedy na krzakach pojawiają się korale czerwonych
pomidorów. Nigdy
makaron nie smakuje tak dobrze, jak ze świeżymi, słodkimi i pełnymi słońca
pomidorami. Słony smak
wędzonego boczku podkręca aromat i
daje niezły podkład dla delikatnych
pomidorów. Wystarczy jeszcze tylko odrobina świeżego
czosnku i
bazylii i obiad jak marzenie mamy gotowy.- 100 g wędzonego
surowego boczku- 3-4 świeże
pomidory- 1 duży ząbek
czosnku- kilka gałązek świeżej
bazylii-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwek- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy z oliwek wkładamy pokrojony w kostkę
boczek. Pozwalamy mu się zrumienić i oddać to, co ma w sobie najlepszego.-
Szalotkę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do zrumienionego
boczku. Smażymy około 1-2 minut. Następnie dodajemy posiekany
czosnek i zaraz za nim pokrojone w kostkę
pomidory. Dusimy bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz świeżą
bazylią. Na patelnię z sosem przekładamy ugotowany
makaron wraz z 3-4 łyżkami
wody spod gotowania i jeszcze chwilę podgrzewamy na patelni, ciągle mieszając.Smacznego:)