Wykonanie
Dzisiejszy obiad to
rybka a dokładnie
pstrąg. Trafiłam w sklepie na
pstrąga łososiowego, którego
mięso bardzo przypomina
łososia i to był dobry wybór,
mięso tej
ryby jest bardzo pyszne:)

SKŁADNIKI: dla dwóch osób800 g
pstrąga łososiowego w płatach1/2 części
pora pokrojonego w cienkie paseczkisok z 1/2
cytryny2
ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę1/4
korzenia selera obranego pokrojonego w kostkę1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
miodu100 g
masła100 ml
oliwybazylia,
imbirPRZYGOTOWANIE:W garnku rozpuszczamy połowę
masła, dodajemy
ziemniaki i
seler, doprawiamy
solą i
pieprzem, podduszamy 2-3 minuty. Zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, ubijamy lub miksujemy blenderem. Odstawiamy.Płaty
pstrąga oczyszczamy, ściągamy delikatnie skórę.
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem.Pokrojony
por przekładamy do miski, zalewamy
oliwą, dodajemy starty
imbir, połowę
soku z cytryny i mieszamy.Kawałki
ryby kładziemy na foli aluminiowej (każdy osobno), dodajemy po dużej łyżce marynowanego
pora, kawałku
masła i zawijamy szczelnie saszetki. Pieczemy w piekarniku lub opiekaczu 15-20 minut w temperaturze 180 * C.Resztę
soku z cytryny,
miód,
musztardę i listki
bazylii miksujemy (ucieramy) dolewając
oliwę, sos musi
mieć konsystencję
jogurtu.Na talerz układamy puree ,
pstrąga, posypujemy kawałkami
pory, polewamy sosem.Smacznego:)