Świąteczna kapusta z pieczarkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kapusty z grochem.W towarzystwie smażonego karpia z ziemniakami będzie stanowić pyszne danie wigilijne. Kapusta z pieczarkami najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu kiedy wszystkie smaki zdążą się "przegryźć".składniki na 4 porcje500 g kapusty kiszonej500 g pieczarek2 cebule1 większy lub 2 mniejsze ziemniakikilka ziaren ziela angielskiego2- 3 liście laurowe2- 3 łyżki olejuczarny pieprzsólprzepisKiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu mieszamy (w razie potrzeby dolewamy wodę).Obraną cebulę drobno siekamy a oczyszczone pieczarki kroimy w plastry.Na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulkę od czasu do czasu mieszając, dodajemy pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż powstała woda z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.Podsmażone z cebulkąpieczarki łączymy z gotującą się kapustą, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.15 minut przed końcem gotowania kapustę zagęszczamy startym na tarce o drobnych oczkach surowym ziemniakiem.