Wykonanie
Torta di
mele e
mascarpone, czyli włoskie ciasto
jabłkowe z
serkiem mascarpone, czy jak kto woli, szarlotka z
mascarpone. Szybkie, wilgotne i bez
masła. Idealne ciasto na podwieczorek, do
herbaty.Niestety jak to przy tego typu ciastach bywa,
wisi nad nim groźba zakalca. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad, to na pewno się uda. Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę koniecznie należy przesiać przez sito – to ją napowietrza. Na koniec, po dodaniu
mąki, mieszamy już bardzo delikatnie i krótko – tylko do połączenia składników. I właściwie tyle potrzebne jest do sukcesu :)
Buon appetito! :)tortownica 26 cmSkładniki4
jajka165 g
cukruziarenka z 1
laski wanilii roztarte w łyżeczce
cukru250 g
mascarpone250 g
mąki tortowej1 i 1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli350 g
jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd, tj ok. 4 niewielkie
jabłka)1 łyżka
mąkido posypania
cukier puderWykonaniewszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej – w tym celu należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. To bardzo ważne, bo w innym wypadku grozi nam zakalec
jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkędo całych
jajek dodać szczyptę
soli oraz
cukier i miksować aż masa stanie się jasna i puszysta. Pod koniec miksowania dodać ziarenka
wanilii rozmieszane w cukrzedo dużej miski dać
mascarpone oraz trochę mieszaniny z
jajek i
cukru i całość rozmieszać – pozwoli nam to rozrzedzić gęstą strukturę
mascarpone. następnie do
sera dodać resztę masy jajecznej i delikatnie wymieszać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajeczno-serowej. Bardzo delikatnie i krótko wmieszać
mąkę – tylko do połączenia składników. Następnie dodać
jabłka i delikatnie je wmieszaćciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 180°C przez ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Jeśli będzie się zbyt rumienić, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowejwystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem

Opublikowano: 13 stycznia 2016Przepis, po modyfikacjach, z GialloZafferano.itLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pesto alla Genovese

Muffiny z
gruszką i
białą czekoladą
Ciasto
cynamonowe ze
śliwkami
Mini wrapy z tortilli z
szynką i
seremPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus