Wykonanie

Ta pyszna krajanka powstała wczoraj, ale było już późno, więc wpis odłożyłam na dziś. Miałyśmy pracowity dzień w kuchni i trzeba to było odespać ;)Batoniki są wspaniałe. Kruchutki
orzechowy spód, a na górze miękka warstwa czekoladowa, pięknie pachnąca
kakao i
wanilią. Mniam. Zresztą połączenie
orzechów i
czekolady na mnie zawsze działa :) I choć brat zaczyna się martwić, że nie damy rady przejeść tych wszystkich smakołyków, ja jestem przekonana, że nie zmarnują się ;)Polecam :)* przepis pochodzi z „Baking” Marthy DaySkładniki na kwadratową blachę o
boku 20cm:Spód
orzechowy:50g
orzechów włoskich50g drobnego
cukru do wypieków115g
mąki pszennej75g zimnego niesolonego
masłaWarstwa czekoladowa:25g niesolonego
masła90ml
wody25g
kakao90g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/8 łyżeczki
soli2
jajkaWykonanie:
Orzechy zmiel z kilkoma łyżkami
cukru w malakserze lub młynku do
kawy. Wymieszaj je z resztą
cukru i
mąką. Dodaj posiekane
masło i wyrób całość na kształt kruszonki.Tak przygotowany spód wsyp do wysmarowanej
masłem foremki i uklep.Piecz w temperaturze 180 °C przez 25 minut.W tym czasie przygotuj masę
czekoladową na wierzch krajanki.
Masło i
wodę podgrzewaj na małym ogniu.Gdy
masło się roztopi wsyp
cukier oraz
kakao i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z palnika, dodaj do masy
sól oraz ekstrakt
waniliowy i jeszcze raz zamieszaj. Odstaw na 5 minut do przestudzenia.Do lekko przestygniętej masy czekoladowej wbij
jajka i mieszaj za pomocą rózgi kuchennej od powstania jednolitej masy.Masę wylej na upieczony spód, rozsmaruj i wstaw do pieca na kolejne 20 minut.Po upieczeniu studź w foremce.Podawaj pokrojone na kwadraty kub prostokąty i oprószone
cukrem pudrem.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)