ßßß Cookit - przepis na Brownie pomarańczowe i najlepszego

Brownie pomarańczowe i najlepszego

nazwa

Wykonanie

Znowu wspaniałe spotkanie, zupełnie jak za studenckich czasów. A, że za ścianką szóstka dzieci? To tylko znak czasu. Zresztą one też się dogadywały wspaniale. Szkoda tylko, że w tym składzie tak rzadko udaje się spotkać.
Na deser było brownie. Mocno pomarańczowe, troszkę za bardzo wysuszone, ale trudno. Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni, a ja go podpatrzyłam u Viri . Postanowiłam jednak delikatnie go zmodyfikować.
Ponieważ już za 12 godzin będzie Nowy Rok, życzę Wam wspaniałego wieczoru. A potem kolejnego roku, przynajmniej tak wspaniałego jak ten wieczór. No i spotkań, takich miłych jak to nasze ostatnie.
Składniki:
240g gorzkiej czekolady
120g masła, w temp. pokojowej
300g cukru
5 małych jajek
70g mąki pszennej
70g gorzkiego kakao
60g orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych (u mnie jedne i drugie)
skórka z 1/4 pomarańczy
skórka z całej pomarańczy
3 szczypty soli
65 g masła
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru
Wykonanie:
Pomarańcze myjemy i wyparzamy. Skórkę z 1/4 pomarańczy kroimy na drobną kostkę i suszymy w piekarniku w 160 stopniach przez kilka minut. Uważamy, żeby nie przypalić.
Piekarnik nagrzać do 180st.C. Foremkę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić ze szczyptą soli w kąpieli wodnej. Masło ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. Kolejno wbijać jajka, cały czas miksując. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do masy maślano-jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i solą, dodajemy posiekane orzechy i wysuszoną skórkę pomarańczową. Przelewamy ciasto do foremki. Formę uderzamy kilka razy o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok. 15-20 minut (choć oryginał podaje 30 - Viri piekła krócej, ja prawie 25 i to było za długo ) - upieczone jest jeszcze stosunkowo miękkie i trochę płynne. Kiedy ostygnie stanie się zwarte.
Szykujemy polewę. W garnuszku roztapiamy masło (65 g), cukier, kakao i wodę. Dokładnie mieszamy. Ciepłą polewą polewamy przestudzone brownie. Na wierzch ścieramy skórkę z całej pomarańczy.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/12/Brownie-pomaranczowe-i-najlepszego.html