ßßß Cookit - przepis na Gundel Palacsinta czyli.. Naleśniki a'la Gundel

Gundel Palacsinta czyli.. Naleśniki a'la Gundel

nazwa

Wykonanie

Słynny deser traktowany na Węgrzech niemal niczym dobro narodowe. Palacsinta to po madziarsku naleśniki. Węgrzy serwują je na tysiące sposobów. Jednak sławę na całym świecie zdobyły tylko jedne, właśnie te - naleśniki a'la Gundel. Wyrafinowany specjał - nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami, skórką pomarańczową i rumem, podawane z czekoladowym sosem, na płonącym półmisku. Ich powstanie oraz nazwę zawdzięczamy Karolowi Gundelowi, przedstawicielowi rodu najznamienitszych węgierskich kucharzy i restauratorów. Talent kulinarny przejął w genach od ojca Janosa, który po mistrzowsku komponował potrawy i łączył smaki, a także był założycielem znanej budapesztańskiej restauracji Gundel. Karol kontynuował dzieło ojca, a naleśniki jego pomysłu trwale zapisały się w światowej historii kulinarnej. Oto i one! :-)
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna – 200g
mleko – 250 ml
mineralna woda gazowana – 100 ml
jaja – 2 szt.
olej – 20g
sól- 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
biały rum – 150 ml
rodzynki – 50g
kandyzowana skorka pomarańczowa – 40g
mielone orzechy włoskie – 100g
słodka śmietanka – 100ml
brązowy cukier – 110g
Sos czekoladowy:
gorzka czekolada – 100g
mleko – 2 łyżki
mąka pszenna – 1 łyżka
rum – pozostały z przygotowywania nadzienia
kakao – 1 łyżka
żółtko – 1 szt.
słodka śmietanka – 125ml
brązowy cukier – 100g
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na ca 30 minut. Po tym czasie, z powstałego ciasta smażymy cienkie naleśniczki.
Nadzienie :
Rodzynki i skórkę pomarańczową moczymy przez kilkanaście godzin w rumie, a następnie odcedzamy je.
Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej orzechy, rodzynki oraz skórkę. Gotujemy do chwili aż całość wyraźnie nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Wlewamy połowę rumu i mieszamy.
Sos czekoladowy:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy z cukrem, mlekiem i kakao. Na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania się.
W międzyczasie mąkę rozprowadzamy ze śmietanką i wlewamy do gorącego sosu, starannie mieszając.
Rondel zdejmujemy z ognia. Żółtko rozkłócamy z rumem i dodajemy je do naszej polewy.
Instrukcja montażu:
Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulony lub składamy w trójkąty. W warunkach domowych, podajemy świeżo podsmażone na maśle, polane gorącym sosem czekoladowym. Ja, dla kontrastu termicznego, lubię dorzucić gałkę dobrych lodów waniliowych.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/11/gundel-palacsinta-czyli-nalesniki-ala.html