Wykonanie
Słynny deser traktowany na Węgrzech niemal niczym dobro narodowe. Palacsinta to po madziarsku naleśniki.
Węgrzy serwują je na tysiące sposobów. Jednak sławę na całym świecie zdobyły tylko jedne, właśnie te - naleśniki a'la Gundel. Wyrafinowany specjał - nadziewane kremem
orzechowym z
rodzynkami,
skórką pomarańczową i
rumem, podawane z
czekoladowym sosem, na płonącym półmisku. Ich powstanie oraz nazwę zawdzięczamy Karolowi Gundelowi, przedstawicielowi
rodu najznamienitszych węgierskich kucharzy i restauratorów. Talent kulinarny przejął w genach od ojca Janosa, który po mistrzowsku komponował potrawy i łączył smaki, a także był założycielem znanej budapesztańskiej restauracji Gundel. Karol kontynuował dzieło ojca, a naleśniki jego pomysłu trwale zapisały się w światowej historii kulinarnej. Oto i one! :-)

Składniki:Ciasto:
mąka pszenna – 200g
mleko – 250 ml
mineralna woda gazowana – 100 ml
jaja – 2 szt.
olej – 20g
sól- 1/2 łyżeczkiNadzienie:biały
rum – 150 ml
rodzynki – 50gkandyzowana
skorka pomarańczowa – 40gmielone
orzechy włoskie – 100gsłodka
śmietanka – 100ml
brązowy cukier – 110gSos
czekoladowy:
gorzka czekolada – 100g
mleko – 2 łyżki
mąka pszenna – 1 łyżka
rum – pozostały z przygotowywania nadzienia
kakao – 1 łyżka
żółtko – 1 szt.słodka
śmietanka – 125ml
brązowy cukier – 100gWykonanie:Ciasto:Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na ca 30 minut. Po tym czasie, z powstałego ciasta smażymy cienkie naleśniczki.Nadzienie :
Rodzynki i
skórkę pomarańczową moczymy przez kilkanaście godzin w
rumie, a następnie odcedzamy je.
Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej
orzechy,
rodzynki oraz skórkę. Gotujemy do chwili aż całość wyraźnie nam zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.Wlewamy połowę
rumu i mieszamy.Sos
czekoladowy:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy z
cukrem,
mlekiem i
kakao. Na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania się.W międzyczasie
mąkę rozprowadzamy ze
śmietanką i wlewamy do gorącego sosu, starannie mieszając.Rondel zdejmujemy z ognia.
Żółtko rozkłócamy z
rumem i dodajemy je do naszej polewy.Instrukcja montażu:Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulony lub składamy w trójkąty. W warunkach domowych, podajemy świeżo podsmażone na
maśle, polane gorącym sosem
czekoladowym. Ja, dla kontrastu termicznego, lubię dorzucić gałkę dobrych
lodów waniliowych.Życzę Wam Smacznego! :-)
